Posted on

Zentangle - apa itu, apa yang berlainan daripada melukis?

Zentangle adalah teknik lukisan yang baru muncul baru-baru ini, tetapi sudah menakluki orang dari berbagai zaman. Dengan menanam lukisan dalam gaya zentangle selama 15 hingga 20 minit sehari, seseorang menjadi seimbang, lebih berjaya mengatasi tekanan dan masalah semasa.

Contents

Apa yang dimaksudkan dengan kekacauan?

Zentangle – seni lukisan abstrak berdasarkan unsur-unsur pola ulangan (kusut), berasal dari tahun 2000-an di Amerika Syarikat. Zentangle terbentuk dari dua perkataan zen – zen dan kusut – kekeliruan, plexus. Zentangle – lukisan meditasi, yang telah mendapat populariti di seluruh dunia digunakan dalam terapi seni, sebagai satu cara untuk melegakan ketegangan emosional (kerengsaan, pencerobohan). Kelas dalam gaya teknik ini membangunkan pemikiran kreatif dan kreatif.

Apakah perbezaan antara zentangle dan dudling?

Pengecutan dan kemudaratan adalah sama dengan juruteknik yang sama, tetapi ini tidak benar, walaupun kedua-dua gaya boleh digunakan serentak dalam lukisan, walaupun mereka mempunyai kesan psikoterapi yang sama – mereka memasuki keadaan meditasi. Apa yang membezakan kaedah-kaedah lukisan ini:

 1. Zentangles adalah corak berulang yang diletakkan di ruang persegi atau bulat. Dudling – scribbles kacau, garis keriting. Dudles suka menarik pelajar ke dalam bidang dalam buku nota.
 2. Lukisan zentang memerlukan tumpuan dan kesedaran maksimum proses “di sini dan sekarang.” Dudling – lukisan mekanikal spontan, manakala otak sibuk dengan sesuatu yang lain, sebagai contoh, seseorang boleh pada masa ini bercakap di telefon.

Teknik sentangle

Gaya lukisan zentangle tidak memerlukan kebolehan seni yang luar biasa dan sesiapa sahaja boleh mempelajari teknik ini, dan kemahiran sudah menjadi kemahiran. Teknik ini mempunyai beberapa ciri:

 • angka dilaksanakan pada kepingan persegi tebal kertas (260g / m2) saiz 9×9 cm, yang disebut sebagai jubin (atau boleh dibeli lembaran siap potong A4 kertas cat air dengan kuasa dua 6), jika corak dalam bulatan, diameter bulatan kertas harus 11.5 cm;
 • lukisan selesai tidak mempunyai bahagian atas dan bawah, permulaan atau akhir, ia boleh dilihat dari sudut mana-mana.

Teknik lukisan klasik:

 1. Dalam setiap empat sudut kertas, satu titik digunakan dengan pensel.
 2. Sambungkan mata ini kepada satu sama lain (sempadan gambar).
 3. Pensil menggunakan baris (rentetan), membahagikan ruang ke sektor.
 4. Liner atau gel pen mengisi bahagian (untuk setiap bahagian menggunakan jenis tangle yang berbeza).
 5. Pensil dengan bayang-bayang dan bayangan.

khemah rasmi menyusun

Tangles-Sentangle Rasmi

Zentangle adalah teknik lukisan, sistem yang didaftarkan secara rasmi yang dipatenkan oleh M. Thomas dan R. Roberts pada tahun 2006. Selepas menamatkan kursus mereka, seseorang menjadi pengajar yang disahkan kaedah Zentangl. Setakat ini, terdapat 160 tungsten rasmi (pengarang) dalam teknik ini, anda boleh melihatnya di laman web berikut:

 • tanglepatterns.com;
 • paterncollections.com.

Daripada lukisan mengikat?

Zentangle adalah teknik yang mempunyai ciri-ciri sendiri dalam pelaksanaan dan satu set alat lukisan. Anda boleh mula melukis dengan pensil dan pena gel atau gel biasa, ada keinginan. Apabila ia mula berfungsi, terdapat hasrat untuk merealisasikan lukisan-lukisan mereka pada kertas profesional dan liner yang berkualiti. Apa yang anda perlukan untuk menarik zentangles:

 • liner hitam dan putih dengan ketebalan garis dari 0.5 hingga 005 (jenama terkenal Pigma Micron, Pigma Sensei);
 • pensil sederhana 2H – pepejal, untuk penunjuk garis;
 • pensil sederhana 2B – lembut untuk teduhan;
 • pengasah pensil;
 • gel pemegang (Sakura, Roll Gelly) dengan pelbagai warna logam.

Bahan tambahan untuk ketepuan warna:

 • krayon lilin;
 • pastel;
 • Cat cat air.

Bagaimana untuk menarik zentangle?

Lukisan dalam gaya melengkung dapat dipelajari dengan menguasai tangle individu. Lukiskan bermula dalam buku nota dalam kotak, kemudian anda boleh pergi ke imej pada jubin. Setiap corak terdiri daripada beberapa komponen, adalah penting untuk membongkok mereka langkah demi langkah. Selepas tungsten dikuasai, anda boleh mengambil lukisan yang telah selesai dan secara konsisten mengikut pengarang untuk mengulang langkah-langkah. Pada masa akan datang, adalah disyorkan untuk membuat lukisan anda sendiri menggunakan corak pelapis yang sedia ada, hanya cara menggambar ini mempromosikan pendedahan penuh potensi apabila corak motif baru dilahirkan.

Mandala dalam gaya pengiring

Zentangl Mandala terdiri daripada bentuk grafik yang berbeza (pilin, salib, bulatan, berlian, kuasa dua), yang umumnya mewakili corak geometri garis melengkung dengan susunan yang ketat urutan dan dalam unsur-unsur berulang-ulang. Bahan-bahan untuk mewujudkan zentangl-mandala:

 • kertas untuk grafik (A4);
 • kompas;
 • protractor;
 • pensil sederhana 2B;
 • pen gel hitam atau penanda nipis.

Peringkat penciptaan:

 1. Lukis bulatan dengan pensil mudah menggunakan kompas atau alat (piring, CD).
 2. Di dalam bulatan itu, lukis beberapa bulatan kecil (sehingga 9).
 3. Menggunakan protractor, bahagikan mandala ke dalam bahagian (contohnya, untuk menggambar 8 bahagian garisan ditarik pada sudut 45 °).
 4. Gel pen atau pelapis mengisi bahagian dengan corak geometri berbeza
 5. Untuk membuat jumlah gambar, pensil dan teduh. Mandala sudah siap.

mandala dalam gaya pelepasan

Poskad dalam gaya penyepit

Apa yang boleh menjadi lebih menyenangkan daripada hadiah yang dibuat oleh diri sendiri, untuk orang asli itu pasti – perhatian yang memberikan kegembiraan. Gaya zentangle boleh digunakan untuk kad buatan pada mana-mana subjek. Untuk poskad, anda memerlukan bahan berikut:

 • pensil keras menandakan H;
 • pensil lembut B;
 • kertas untuk cat air dan grafik 9×9 cm;
 • penanda putih;
 • penanda warna dengan batang nipis (liner);
 • pemegang;
 • lembaran plastik nipis.

Peringkat-peta melukis kad pos:

 1. Pensil garisan pada sekeping kertas untuk grafik.
 2. Gunakan pen untuk menarik unsur kusut mengulang, setiap bahagian adalah corak baru;
 3. Bayang-bayang digunakan dalam pensil B dan teduh.
 4. Untuk mewarna corak yang terhasil, penanda putih digunakan. Warna diterapkan pada permukaan plastik dengan penanda warna apa pun, dan penanda putih berwarna dengan warna ini. Apabila lukisan ia akan kelihatan seperti peralihan yang lancar dari tepu untuk menumpu warna kepada tiada.
 5. Lukisan siap untuk tampal pada satu kepingan kertas air dilipat separuh.

halaman pewarna suci

Halaman pewarna bersendi

Pewarna meditasi adalah hobi yang menyenangkan dan santai yang boleh dibelanjakan dengan keluarga atau bersendirian. Proses ini secara harmoni menstabilkan proses psiko-emosi. Mata yang berguna dan menyenangkan mewarna zentangle dan menggemari:

 1. “Angin bertiup bunga” ilustrator O. Goloveshkin. Dunia hewan yang luar biasa dalam gaya penyepit dan coretan. Mewarnai membangunkan kemahiran reka bentuk untuk bekerja dengan warna.
 2. Pewarna “Sovetskie” menimbulkan suasana dari Exmo rumah penerbitan. Pewarna ini didedikasikan untuk pencinta burung bijak.
 3. “Kototerapiya” mewarna-zendudl “Y. Mironov. Penulis mencadangkan kucing – mereka sangat berbeza, suka bermain dan gelisah.
 4. “Lukisan ajaib untuk meditasi. Unsur air “V. Dorofeeva. Mewujudkan hubungan dengan unsur air akan menimbulkan tekanan, dan masalahnya kelihatan tidak begitu serius dan mungkin, dalam proses pewarnaan, penyelesaian dari bawah sedar akan datang.
 5. “Wings of a Dream” Pewarna meditasi untuk orang dewasa K. Rose. Angka zentangle dan kutipan inspirasi dan aphorisms orang-orang hebat.

Senarai buku mengenai subjek zentangle dan dudling

Sastera di bawah ini mengandungi komponen teori dan praktikal, dan akan berguna kepada mereka yang ingin belajar cara menggambar dan corak reka bentuk. Buku-buku mengenai zangkala dan kekacauan:

 1. “Zen-dudling. Seni lukisan bawah sadar “disunting oleh J. Tony, J. Amy. Reka bentuk terbaik dari penulis dunia terkenal memberi inspirasi dan mengilhami kreativiti.
 2. “The Big Book of Zentangles” oleh B. Winkler dan rakan-rakan. Dalam buku ini secara terperinci dan dengan jelas memahami teknik lukisan zentang. Manual ini direka untuk kedua-dua pemula dan bagi mereka yang telah lama “dalam subjek”.
 3. Zentangl B. Krahul. Penulis menceritakan kisah perkembangan arah zentangle, tentang alat yang diperlukan untuk lukisan. Blok teoritis dan praktikal bergantian.
 4. “Ok, Doodlerong> Doodles, skits, penyeberangan” L. Kirsach-Osipova. Buku ini menunjukkan teknik menggambar spontan doodle dan zentangles, teknik kreatif kreatif.
 5. “Zendudl” Susan Schadt. Teknik yang popular dan menarik untuk melukis zelanle dan melukis membolehkan anda membuat karya seni.

7cc f08 0af 31a fcb 71c c10 82d a93 553 39a 29b fd4 9b0 de7 370 dff e80 00f eaf b05 e3b 260 8ab b02

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *