Posted on

Adakah perlu untuk meremukkan benih timun sebelum menanam?

Penyediaan persediaan diperlukan untuk banyak biji. Ia memberikan peluang untuk mempercepatkan percambahan biji benih, melindungi mereka daripada penyakit. Tetapi penyediaan ini tidak selalu diperlukan. Mari mengetahui bagaimana keadaannya dengan merendam benih timun – cara tradisional untuk mempersiapkan mereka untuk menyemai.

Adakah saya perlu meremukkan benih timun sebelum menanam?

Dalam artikel ini anda boleh mendapatkan jawapan kepada semua soalan yang berkaitan dengan topik biji timun merendam:

  1. Adakah anda perlu meremukkan benih timun sebelum menanam? Kebun berpengalaman berpendapat bahawa perendaman benar-benar mempercepat percambahan, walaupun timun dan begitu berkecambah dengan cepat, secara literal dalam beberapa hari, dengan syarat suhu dan kelembapan optimum. Juga, benih direndam apabila terdapat keraguan tentang percambahan mereka. Walau bagaimanapun, penyediaan pra-penyematan itu juga mempunyai risiko tersendiri: sekiranya keadaan cuaca yang tidak baik di tanah terbuka, benih yang disemai mungkin mati.
  2. Berapa rendam benih timun sebelum menanam? Biasanya proses ini berlangsung tidak lama, hanya 1-2 hari, sehingga benih “masuk”, iaitu mulut benih tidak akan terbuka dan tunas akan mula muncul. Untuk melampaui benih timun dalam air tidak berbaloi kerana sebab berikut. Pertama, mereka boleh memberikan anak benih yang tidak membuang kulit benih, yang akan membuatnya sukar untuk mengungkap cotyledons. Dan kedua, tulang belakang benih yang lebih lama dapat rosak semasa pemindahan, dan tumbuhan semacam itu tidak dapat dielakkan mati.
  3. Adakah saya perlu merapikan benih timun yang diproses? Sebagai peraturan, ini tidak dilakukan jika benih disiram atau dirawat dengan agen pembalut. Air di rendaman mencuci dari lapisan pelindung, dan makna rawatan sedemikian hilang. Tetapi benih yang hanya dioksidasi dalam larutan kalium permanganat atau peroksida, adalah mungkin untuk meresap untuk percambahan.
  4. Adakah saya perlu meremukkan benih hibrid timun? Jawapan untuk soalan ini jelas – tidak perlu. Sebabnya adalah sama seperti pada perenggan yang terdahulu: semua benih hibrida (dan ini terpakai bukan sahaja untuk timun), sebagai peraturan, telah menjalani rawatan pra-penanaman. Mereka dirawat dengan racun kulat, dragee, granulated atau bertatap, dan merendam di dalam air akan membahayakan mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − = 14