Posted on

Ayam hiasan - ciri spesies kerdil

Ayam hiasan yang popular di negara-negara yang berbeza. Terdapat beberapa spesies yang berbeza dalam penampilan mereka yang luar biasa. Mereka dibiakkan di rumah bukan sahaja untuk menerima telur dan daging, tetapi juga untuk keseronokan estetik. Di samping itu, burung tersebut diwakili di pameran.

Kandungan ayam hiasan

Orang yang mempunyai burung eksotik memberi jaminan bahawa ia adalah mudah untuk membiak. Peraturan utama adalah pembersihan tetap dan yang terbaik adalah menghabiskannya dua kali sehari. Untuk ayam kerdil hiasan tidak lapar, anda perlu memantau kepenuhan pengumpan dan peminum. Jika anda ingin membiakkan burung di rumah, maka anda boleh menggunakan perisa khas yang menyemburkan sarana dan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan

Untuk mewujudkan syarat-syarat yang diperlukan untuk ayam hiasan untuk kandungan yang baik, pertimbangkan beberapa ciri:

 1. Adalah lebih baik untuk mempunyai kandang ayam di atas bukit di sebelah leeward.
 2. Pastikan untuk menghadiri kawasan berjalan kaki. Adalah penting untuk mempunyai bayangan, ia boleh menjadi pokok atau grid khas.
 3. Ketinggian bangunan itu tidak boleh melebihi 1.8 m, dan tidak kurang penting adalah pengudaraan yang baik.
 4. Perlu untuk melengkapkan saliran dan sarang.
 5. Penyu dan peminum harus berada di rumah ayam dan di kawasan berjalan kaki. Pilih bekas bentuk yang memanjang, supaya semua burung boleh mendekati mereka.

ayam kerdil hiasan memberi makan dan penjagaan

Ayam kerdil hiasan – pemakanan dan penjagaan

Burung eksotik dibezakan oleh sikap aneh mereka terhadap keadaan hidup. Adalah penting untuk mempertimbangkan bahawa setiap baka mempunyai ciri-ciri sendiri. Peraturan umum penjagaan termasuk:

 1. Individu Thermophilic tidak bertolak ansur dengan fros. Pastikan anda mengelakkan draf.
 2. Pada musim sejuk, disyorkan untuk meletakkan sebatang tebal di rumah ayam. Ayam dekoratif yang cantik dengan kaki berbulu memerlukan melonggarkan substrat yang kerap.
 3. Diabaikan untuk kesuburan burung dipengaruhi oleh jumlah cahaya yang tidak mencukupi, jadi penting untuk melakukan segala-galanya sehingga hari cahaya berlangsung hingga 15 jam.

Pemakanan yang betul sangat penting untuk kesihatan dan spesies burung hiasan yang menarik.

 1. Dalam pemakanan ayam perlu ada vitamin dan mudah dicerna protein. Sumber bahan yang baik adalah ragi, yang mesti ditambah kepada makanan biasa.
 2. Dalam menu harian, anda perlu memasukkan makanan berair seperti bit, rumput dan kubis yang dicincang.
 3. Ayam hiasan perlu menerima vitamin E, sumbernya adalah oat dan barli.
 4. Sebagai sumber utama protein, anda boleh menggunakan tepung herbal. Antara bahan tambahan mineral, anda boleh mengesyorkan kerang, kerikil, kerang atau kapur.

penyelenggaraan ayam hiasan

Jenis ayam hiasan

Banyak baka haiwan dengan penampilan asal mempunyai asal timur, kerana di China, Jepun dan India mula membuat batu yang mempunyai tujuan bukan makanan. Dalam kebanyakan kes, burung adalah saiz kecil, tetapi terdapat juga wakil-wakil besar. Binatang hiasan ayam masak dalam 9 bulan. dan selama setahun mereka memberikan purata sekitar 100 biji telur.

jenis ayam hiasan

Ayam sutera hiasan

Adalah dipercayai bahawa untuk kali pertama burung tersebut muncul di selatan-timur Asia. Ayam hiasan kecil yang indah baka ini tidak boleh disedari. Mereka mempunyai ciri-ciri tersendiri:

 1. Laki-laki beratnya kira-kira 3 kg, dan wanita mencapai kira-kira 2 kg.
 2. Campuran ayam hiasan seperti merah dan biru, dan muncung warna biru gelap.
 3. Dengan ciri tidak standard boleh dikaitkan dengan kehadiran lima jari dan kulit warna biru gelap.
 4. Bulu itu diwakili oleh bulu yang indah berpintal, yang menghasilkan penampilan kerinting. Kerana ini mereka tidak boleh terbang.

ayam sutera hiasan

Bentamki ayam hiasan

Di alam liar Jepun terdapat ayam kurcaci, dan masih orang menyeberang ayam domestik dengan mereka, menerima spesimen yang tidak biasa. Ayam hiasan kecil mempunyai beberapa ciri:

 1. Baik ditoleransi oleh pengaruh pelbagai faktor berbahaya, dan produktif untuk pengeluaran telur.
 2. Burung tidak bersahaja dengan syarat-syarat penahanan dan mereka makan sedikit. Bagi mereka, adalah penting bahawa terdapat iklim mikro kering di rumah henhouse dan bersih.
 3. Ayam mempunyai berat ringan, kira-kira 1 kg. Plumage tebal dan ia meliputi kaki.
 4. Terdapat beberapa subspesies Bentamka.

bentamki ayam hiasan

Ayam hiasan Cina

Sukar untuk tidak terkejut apabila anda mula-mula melihat burung baka ini. Mempunyai ayam hiasan rumah seperti beberapa ciri:

 1. Tubuh mengandungi banyak melatonin, sehingga kulit, tulang dan daging memiliki warna gelap.
 2. Di atas kakinya mereka mempunyai lima jari, yang diliputi bulu.
 3. Secara luaran, bulu itu sama dengan bulu atau bulu, dan di kepala ada puncak, kumis dan janggut.
 4. Ayam hiasan Cina mempunyai badan padat yang bulat dengan kaki pendek. Paruh mereka biru-biru. Laki-laki lebih besar daripada wanita.

ayam hiasan Cina

Ayam hias sempit

Kumpulan ini termasuk beberapa spesies yang luar biasa yang diedarkan di beberapa tempat di dunia.

 1. Crested Rusia. Mereka berbeza dengan puncak besar di kepala mereka. Mereka menarik postur megah mereka. Ayam hiasan yang indah dibezakan oleh kelangsungan hidup yang baik.
 2. Crested Rusia

 3. Poland terpikat. Ayam-ayam mini hiasan ini mempunyai puncak yang luar biasa, yang menyerupai headpiece seorang askar Poland. Burung elegan dan sesuai, dan berat orang dewasa mencapai 2.5 kg.
 4. Poland terpikat

 5. Belanda terpingkal. Untuk mentakrifkan baka ini adalah mungkin pada tuft putih, yang menonjolkan latar belakang bulu hitam badan. Perlu diingat bahawa mereka berbuah dan daging yang lazat. Ayam Belanda mempunyai imuniti yang lemah, jadi mereka menuntut untuk menjaga.
 6. Belanda terpingkal

Ayam hiasan Cochinchin

Di antara baka lain burung itu menonjol untuk saiznya yang besar, jadi wanita dewasa mencapai 4 kg, dan ayam – sehingga 5 kg berat badan. Di Rusia mereka tidak popular, dan semua kerana kesuburan rendah. Ayam dan ayam hiasan mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Burung mempunyai kepala kecil dan bulu padat pada badan dan kaki. Terutamanya menarik ialah “seluar”.
 2. Gabung saiz kecil berwarna terang, dan paruh kecil dan kuning. Sayap kecil, dan mata berwarna oren-merah.
 3. Ayam hiasan semacam itu mempunyai pengeluaran daging yang tinggi, watak yang tenang dan mereka tidak bersahaja dalam menjaga.
 4. Kelemahan termasuk kecenderungan untuk obesiti, kos yang tinggi dan kerumitan dalam mengekalkan ciri-ciri baka.

ayam hiasan

Pembiakan ayam hiasan

Jika anda ingin membiak ayam yang indah, maka anda perlu tahu beberapa ciri.

 1. Pertama anda perlu menyediakan kandang ayam. Di lantai, letakkan jerami itu, buatkan roosts, dan lukiskan cahaya. Adalah penting agar tempat untuk bersarang dan membawa telur bersih dan teduh.
 2. Untuk pembiakan anak anda perlu ayam ayam hiasan atau inkubator. Apabila memilih pilihan kedua, perlu diingatkan bahawa telur harus dihidupkan sekali setiap 4 jam.
 3. Adalah penting untuk memberi perhatian khusus kepada ayam yang semakin meningkat, jadi bayi setiap hari memerlukan haba dan suhu dalam tempoh ini sekurang-kurangnya 30 darjah. Jika anda menetas ayam telur, maka langkah tambahan tidak diperlukan, jika tidak, gunakan pad pemanasan yang dibalut dengan tuala.
 4. Ayam hiasan dalam zaman kanak-kanak memerlukan makanan yang kaya dengan protein, sebagai contoh, ia boleh menjadi keju kotej, telur rebus, kefir dan sebagainya. Jangan lupa tentang vitamin, sebagai contoh, ia boleh dicincang sayur-sayuran, dan terutama seperti jelatang. Ingatlah tentang baja mineral, sebagai contoh, mengenai makanan tulang.

pembiakan ayam hiasan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 − 30 =