Posted on

bagaimana membuat awan bulu kapas

Menghias bilik kanak-kanak agak mudah. Anda boleh membuat kupu-kupu dari kertas, stensil di dinding atau hanya kerajinan dari sisa kertas dinding. Dan anda juga boleh membuat bilik hiasan udara - awan bulu kapas dengan tangan mereka sendiri. Anda juga boleh menggunakan sintepon untuk tujuan ini. Walau bagaimanapun, awan siap boleh menghiasi bukan sahaja bilik kanak-kanak, tetapi juga bersedia untuk petang yang romantis.

Jadi, bagaimana untuk membuat awan buatan? Kaedah yang sedia ada, anda boleh membezakan dua - untuk membuat awan dari synthepone (atau bahan yang serupa) atau dari bulu kapas.

Buat awan sintetik

Synthepone adalah bahan tebal, ringan dan elastik yang sesuai untuk mewujudkan awan udara. Anda boleh menarik kanak-kanak kecil untuk bekerja. Untuk membuat awan dengan tangan anda sendiri, anda memerlukan: sintepon, gunting, talian penangkapan (atau benang), beberapa wayar, pita pita, tang putar bulat dan pemotong wayar.

Mari kerja. Potong sekeping sintepon dan meregangkan seratnya ke semua arah. Dengan cara ini kita dapat memberikan awan saiz dan bentuk yang dikehendaki. Jari anak-anak sempurna untuk kerja-kerja sedemikian. Buat jumlah awan yang diperlukan dari synthepon.

Untuk menggantung awan kami, perlu dibuat dengan bantuan nippers dan tang pusingan dawai spiral. Satu garis memancing atau rentetan dilampirkan kepada mereka. Pada spiral wayar dawai awan ini sangat mudah, anda hanya perlu menancapkan ke dalam awan suatu lingkaran. Pasang hujung garisan atau thread dengan pita ke siling.

Membuat awan bulu kapas

Awan yang diperbuat daripada bulu kapas sedikit lebih rumit, dan mereka dilekatkan pada siling dengan cara yang sama. Marilah kita hanya tinggal di pembuatan. Sebelum anda membuat awan di rumah, saham dengan kapas, kanji dan periuk kecil air.

Untuk membuat awan sedemikian, perlu menggunakan pes. Ia akan menyerap bulu kapas, yang akan membolehkan awan untuk mengekalkan bentuknya dengan baik. Untuk membuat pes, ambil 250 ml air, tambahkan 2 sudu kanji dan kacau rata. Hangat membuat awan bulu kapaspada api kecil. Jangan biarkan mendidih dan kacau sentiasa. Secara beransur-ansur pes akan mula menebal dan mudah untuk menyebarkannya dengan berus.

Kipas kepingan bulu kapas, memberi mereka bentuk awan. Semua bola kapas berbulu dicelupkan dalam tampal dan sambungkannya dengan satu sama lain, dengan itu mewujudkan awan saiz yang betul. Lay awan siap pada permukaan halus, halus untuk kering. Anda boleh dengan selamat menggunakan dulang atau hidangan seramik yang besar. Awan bulu kapas akan kering selama kira-kira sehari. Untuk mengeringkannya seragam, gilirannya setiap 2 jam. Awan kering kapas bulu, ingat dengan tangan anda dan gantungkannya ke siling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − 51 =