Posted on

Bateri aaa - inilah yang

Terima kasih kepada teknologi moden, keperluan untuk wayar semakin kecil. Untuk membuat peranti berfungsi, jenis bateri AAA digunakan dari sekarang. Mereka juga dipanggil “mizinchikovymi” kerana saiznya yang kecil. Mereka berada di setiap rumah dan memastikan kelancaran fungsi tetikus komputer, mesin pencukur.

Bateri jenis AAA

Untuk mengambil kira ciri-ciri yang diperlukan untuk pengambilalihan, anda perlu mengetahui maklumat, bateri AAA – apakah itu? Ramai orang tidak berfikir tentangnya apabila membeli. Pembeli memberi perhatian kepada petunjuk minimum – sebagai peraturan, ini adalah nama pengilang. Tetapi disarankan untuk mengambil kira faktor lain, contohnya, jenis elektrolit yang digunakan. Ia bergantung kepada keupayaan, hayat perkhidmatan, serta keupayaan untuk mengisi semula.

Pengilang menghasilkan bateri yang mempunyai ciri-ciri seperti:

 • panjang 44.6 mm;
 • diameter -10.5 mm;
 • berat adalah 12 g;
 • voltan bateri – 1,5 V;
 • format bateri, yang sesuai dengannya – 1.25 V;
 • kapasiti bateri bergantung kepada jenis mereka. Dalam tumbuhan garam ia bersamaan dengan 540 mAh, bagi yang beralkali iaitu 1200 mAh, untuk hidrida nikel-logam – sehingga 1250 mAh.

Bateri AAA – yang lebih baik?

Pengguna, yang memikirkan pemerolehan, bertanya: bateri AAA – yang lebih baik? Apabila membeli, anda perlu mempelajari ciri-ciri setiap jenis:

 1. Garam – direka untuk beban rendah, ditandakan dengan huruf L dalam penanda. Peranti biasa yang mana mereka sesuai adalah jam, termometer elektronik, konsol jauh. Bateri jenis ini adalah yang terendah untuk harga, tetapi juga kurang tahan lama.
 2. Alkali – adalah purata untuk harga dan hayat perkhidmatan. Dalam kes ini, elektrolit adalah kalium hidroksida, oleh kerana reaksi kimia bertindak lebih cepat, dan oleh itu pulangan semasa adalah lebih baik. Mereka dibeli untuk pemain audio, PDA dan radio. Tanda pengenalpastian adalah perkataan “alkali”.
 3. Litium – letakkan di tempat pertama. Mereka tahan lama dan mempunyai rintangan kurang. Mereka dibeli untuk mainan yang hanya membakar sejumlah besar elektrik.

Apabila peranti digunakan setiap hari dan untuk masa yang lama, masuk akal untuk menggunakan bateri boleh dicas semula AAA. Daya tarikan mereka dijelaskan oleh fakta bahawa mereka boleh diisi beberapa kali menggunakan pengecas. Beberapa jenis boleh didapati:

 • sesetengah tidak bertolak ansur dengan pengecasan;
 • yang lain bertindak balas dengan ketara pada suhu semasa penggunaan;
 • yang lain tidak disyorkan untuk dicaj semula jika tiada pelepasan lengkap.

Pilihan dibuat berdasarkan jenis peranti, syarat penggunaan, nilai yang dilampirkan pada jenama dan tarikh tamat tempoh.

Bateri AA dan AAA – perbezaan

Untuk memahami jenis yang besar pada mulanya tidaklah mudah. Pertama sekali, kami mengkaji bateri AA dan AAA – perbezaannya, yang merupakan saiznya. Bateri AA dengan ketara mengatasi saiz AAA. Dengan voltan hampir sama, mereka mempunyai kapasiti yang lebih besar. Dalam kes ini, mereka termasuk elektrolit yang sama.

Mereka yang biasa dengan bateri dari sudut pandangan pengguna, mungkin tidak tahu apa arti AAA pada bateri. Dengan cara ini, saiznya ditunjukkan. Sebagai tambahan kepada tanda ini, terdapat yang kedua, yang juga boleh dijumpai – ini adalah penunjukan R03, yang juga menegaskan bahawa ia merujuk kepada “jari-jari kecil”.

Setelah mengkaji semua ciri-ciri yang diperlukan, anda akan dapat membuat pilihan anda dengan mengambil kira keunikan jenis bateri tertentu. Untuk melakukan ini, anda perlu memutuskan peranti yang dimaksudkan untuk digunakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 − = 15