Posted on

Eustoma - cadangan yang semakin meningkat dan penting untuk pemula

Mungkin, terdapat beberapa tumbuhan di dunia yang, seperti eustoma, tidak meninggalkan siapa pun yang tidak peduli. Ia hanya mustahil untuk dilalui dengan lukisan “mawar” yang luar biasa, selain tidak mempunyai duri. Keindahan-eustoma, penanaman yang mungkin kedua-duanya sebagai tanaman bilik dan taman, mendapat populariti belum pernah terjadi sebelumnya hari ini.

Apa yang kelihatan seperti eustoma?

Bilik Lysianthus atau eustoma adalah tumbuhan herba dengan batang cawangan yang tinggi dengan ketinggian 50-70 cm. Kuncup lisianthus yang mudah diabaikan dengan mawar, dan dalam keadaan longgar, mereka lebih seperti bunga poppy. Secara semula jadi, ketiga-tiga spesies tumbuhan ini diketahui, tetapi hanya satu dari mereka yang digunakan dalam budaya: eustoma berbunga besar. Ia berfungsi sebagai asas untuk membiak pelbagai jenis dan kacukan, yang meliputi pelbagai warna warna dan berbeza dalam ketinggian batang dan tahap tunas terry.

apa yang kelihatan seperti eustoma

Varieti eustoma

Eustoma – bunga selama bertahun-tahun, tetapi dalam iklim sederhana ditanam sebagai tahunan. Gred tinggi, yang ketinggian melebihi 50 cm, secara tradisinya ditanam di taman dan rumah hijau untuk memotong, dan terhantam sebagai tumbuhan dalaman. Double eustoma (double) menggembirakan mata dengan luar biasa besar (sehingga 7 cm diameter) dan bunga-bunga yang subur, dan bukan tunggal (tunggal) mengesankan dengan ketat bentuk yang indah.

Hibrid dan varieti rendah:

 • “Kesetiaan”;
 • The “Riddle”;
 • “Kelembutan”;
 • The Little Mermaid;
 • “Florida Pink”;
 • “Florida Blue”;
 • “Rosie”;
 • Mirmead;
 • “Sapphire adalah jerebu merah jambu”;
 • “Sapphire adalah jerebu biru.”

bunga eustoma saka

Hibrid dan varieti yang tinggi:

 • “F1 wain-merah”;
 • “F1 Cinderella”;
 • “F1 Mariachi Lime”;
 • “F1 Twinkies putih / kuning / merah jambu / ungu muda”;
 • “F1 Flamenco Blue / Lime / Pink”;
 • “F1 Echo putih / kuning / lavender / merah jambu / champagne”;
 • “F1 ABC Blue”;
 • «F1 Echo Pink Pikoti».

jenis eustoma

Eustoma – pendaratan

Pada pematuhan semua cadangan tender dan rapuh eksternal eustoma, penanaman dalam keadaan rumah menderita dengan sangat baik. Malangnya, tiada cara vegetatif untuk membiaknya tidak akan berhasil – keratan tidak akan berakar, dan percubaan untuk membahagikan rizom akan mengakibatkan kematian kedua-dua bayi dan kilang ibu. Dalam senjata kebun itu hanya terdapat penanaman eustoma untuk menanam benih. Benar, tidak mungkin dapat mengumpul benih secara bebas – hibrida yang luar biasa indah eustoma benih tidak terbentuk.

pendaratan eustoma

Eustoma – berkembang dari biji benih

Ada pendapat bahawa lisianthus sangat muram dan mungkin untuk mendapatkan bibit yang berdaya maju hanya untuk orang-orang yang bernasib baik. Tetapi dengan pendekatan yang betul, penanamannya pastinya akan berjaya. Mari kita periksa secara lebih terperinci mengenai persoalan bagaimana untuk tumbuh dari biji tanaman seperti eustoma:

 1. Pilih benih. Untuk mencari bahan penanaman eustoma dijual tidaklah sukar. Oleh kerana benih sangat kecil, ia dijual dalam bentuk butiran – benih, dibungkus dengan kulit khasiat khusus. Untuk eksperimen penanaman pertama, lebih baik memilih pelbagai eustoma tertutup dalam jangka pendek.
 2. Kami menyimpan semua yang diperlukan. Untuk menjalankan operasi pendaratan, kapal-kapal kecil yang dipenuhi dengan cahaya, tanah yang telap dan air (substrat) yang baik, misalnya, tanah siap campuran untuk senpolia, akan diperlukan. Ia juga perlu menyediakan polietilena atau kaca untuk rumah hijau mini dan lampu pendarfluor untuk mengatur keadaan cahaya yang diperlukan.
 3. Kami menanam benih. Dari penurunan benih di dalam tanah hingga berbunga butov pertama memerlukan waktu enam bulan. Oleh itu, masa untuk menyemai eustoma jatuh pada tempoh cuti Tahun Baru – akhir Disember – awal Januari. Ditanam kemudian daripada eustoma, walaupun ia akan tumbuh, ia tidak mungkin membuatnya gembira dengan berbunga sebelum bermulanya cuaca sejuk. Penaburan berlaku secara dangkal – granul diletakkan di atas permukaan tanah, dan kemudian mencurahkan kelembapan dari pengabut.
 4. Kami menganjurkan rumah hijau mini. Seorang pelawat dari negara-negara panas, eustoma penanaman memerlukan yang sesuai. Bagi benih untuk berjaya bercambah, mereka memerlukan kelembapan yang tinggi, suhu +20 … +25 ° C dan pencahayaan yang tersebar selama sekurang-kurangnya 14 jam sehari. Untuk mewujudkan keadaan ini, bekas dengan biji perlu ditutup dengan filem atau kaca dan diletakkan di bawah lampu pendarfluor. Secara berkala (setiap 5-7 hari), rumah hijau perlu pengudaraan (10-15 minit) dan, jika perlu, lembapkan tanah, cuba untuk tidak mengisi tanah dengan benih.

eustoma seperti yang ditanam dari biji benih

Eustoma – benih

Pucuk pertama eustoma menyembur keluar dari bumi pada 14-15 hari selepas menyemai. Rata-rata, percambahan biji boleh diambil dari 3 minggu hingga sebulan. Selepas itu, suhu kandungan hendaklah dikurangkan kepada + 18 ° C. Apabila dua daun terbentuk pada pucuk, anak benih harus diselam dalam bekas berasingan. Memandangkan fakta bahawa bunga bilik eustoma dalam tempoh ini mempunyai saiz kecil, operasi ini boleh dikaitkan dengan perhiasan – jadi perlahan-lahan harus bertindak supaya tidak merosakkan akar.

Pada umur 2 bulan, anak benih mesti dipindahkan sekali lagi, tetapi melalui kaedah transshipment. Di bahagian bawah periuk mesti diletakkan lapisan tebal saliran. Dalam tempoh ini sudah ada kemungkinan untuk menolak sepenuhnya rumah hijau dan periuk – pelan dengan anak benih boleh diletakkan pada ambang jendela yang terang. Tempayan begitu eustoma menjelang akhir bulan Mei akan siap sepenuhnya untuk transplantasi ke tanah terbuka.

eustoma sprouts

Bagaimana untuk menjaga eustoma?

Tetamu dari penanaman panas dan penjagaan panas Mexico Mexico memerlukan halus. Pertama sekali, pemilik perlu mengekalkan rejim minuman khas, supaya tumbuhan tidak mengalami kekurangan kelembapan, tetapi ia tidak menjadi mangsa reput atau penyakit kulat. Kedua, akar eustoma tidak bertolak ansur dengan kebimbangan, jadi tumbuhan dewasa boleh ditransplantasikan hanya dalam kes-kes yang melampau dan dengan mematuhi semua tindakan pencegahan.

bagaimana untuk menjaga eustoma

Pemindahan Eustoma

Untuk memindahkan anak benih di taman bunga, anda boleh meneruskan apabila semak membentuk roset penuh 6-8 daun. Adalah lebih baik untuk memilih hari mendung yang tidak mendung untuk ini atau melakukannya pada waktu petang. Lubang-lubang bagi setiap belukar harus disediakan supaya benih-benih ditanam tidak lebih dalam daripada tumbuh di dalam periuk. Buat pertama kalinya, penjagaan eustoma perlu diberi perhatian: untuk memelihara kelembapan dan melindungi terhadap frosts malam, setiap belukar harus ditutup dengan botol plastik yang dipotong. Dalam 2-3 minggu selepas pemindahan, rumah hijau ini boleh dikeluarkan.

pemindahan peredaran

Primer untuk eustoma

Keadaan untuk mengembangkan eustoma menyiratkan penghampiran maksimum kepada ciri semula jadi dari tempat asli untuk tumbuhan ini. Tanah untuk pembangunan penuh sistem akar perlu dibiarkan di udara dan air, menjadi kaya dengan nutrien. Lubang penanaman boleh diisi dengan tanah taman bercampur dengan pasir, gambut atau humus. Pengalaman ahli tumbuhan domestik menunjukkan bahawa eustoma, penanaman yang diteruskan pada chernozem, dengan cepat memulakan pertumbuhan dan gembira dengan berbunga yang sangat baik. Dan tanah liat yang berat menyebabkan kelembapan pertumbuhan dan kerentanan kepada penyakit.

buku asas untuk eustoma

Kilang Eustoma – ciri penyiraman

Lysianthus-eustoma menanam pada keadaan rumah hanya apabila tahap kelembapan yang diperlukan disediakan. Untuk mengekalkannya, anda mungkin perlu memasang humidifier udara. Kedua-duanya di dalam bilik dan di taman, eustom harus disiram hanya selepas mengeringkan lapisan atas tanah, memastikan tanah sentiasa basah, tetapi tidak basah. Semprot tumbuhan ini sangat tidak digalakkan, penyiraman mesti dilakukan di bawah akarnya, menggunakan air panas yang hangat untuk ini.

tumbuhan ciri penyiraman eustoma

Bagaimana untuk memberi makan benih eustoma?

Mempercepatkan pertumbuhan anak benih dan meningkatkan daya tahannya terhadap penyakit adalah mungkin dalam masa yang dilakukan memberi makan kepada eustoma. Untuk pelaksanaannya, anda boleh menggunakan baja “Kemira mewah”, persiapan “Zirkon” dan HB-101. Ini akan membantu anak benih membina sistem akar dan bertambah kuat. Ia tidak akan berulang untuk mengulangi prosedur dan 10-14 hari selepas menanam benih ke lokasi yang tetap. Semasa tempoh berbunga, disarankan agar eustoma diberi makan sekali setiap 6 minggu dengan baja untuk tumbuhan berbunga.

daripada memberi makan benih eustoma

Penyakit eustoma

Seperti pencinta iklim lembap lain, eustoma terdedah kepada pelbagai penyakit kulat. Tragedi untuk tumbuhan berbunga yang boleh menyebabkan kerosakan akibat kecederaan kelabu atau cendawan serbuk. Anak benih sering musnah pada akar akibat kecederaan kaki hitam. Dalam sifat eustoma – bunga selama bertahun-tahun, tetapi dalam iklim domestik, kelembapan dan penyakit yang berkaitan menyebabkan kematiannya pada tahun pertama kehidupan. Penyemburan biasa dengan racun kulat akan membantu masalah: “Aktellik”, “Confidor”, “Fitoverm”.

eulogom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1