Posted on

jenis lobak yang terbaik

Pada malam sebelum musim bunga, tukang kebun amatur menjadi lebih aktif, mereka mula bekerja pada pemilihan benih dan menyediakan anak benih untuk menanam pada plot rumah tangga. Antara sayur-sayuran yang biasanya ditanam di taman sayuran, tempat yang banyak diduduki oleh kentang, bawang, wortel dan bit. Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan jenis lobak yang popular dan cuba menentukan jenis variasinya untuk tujuan apa yang akan menjadi yang terbaik.

Apabila memilih biji lobak untuk menanam, anda perlu tahu apa yang akan dirancang untuknya. Varieti wortel boleh dibahagikan kepada kategori berikut:

 • pemilihan - asing dan domestik;
 • terma pematangan;
 • kandungan karotena;
 • produktiviti;
 • jangka hayat;
 • warna dan bentuk.

Memilih antara jenis asing lobak merah dan pembiakan domestik, kita harus ingat bahawa pembiakan asing terutamanya menarik perhatian kepada penampilan luaran lobak: saiz dan kelancaran tanaman akar, dan penderitaan rasa mereka. Pelbagai pilihan domestik juga mendapat manfaat daripada kandungan karotena, rasa, jangka hayat dan kecergasan untuk keadaan iklim kita.

Jenis awal lobak

Direka untuk penuaian pesat (Mei-Julai), yang tidak disimpan, tetapi segera digunakan untuk makanan. Variasi terbaik: Amsterdam, Lenochka, Kekasih, Nantes, Muscat Oranye, karoton Paris, Shantene 2461, Fairy; hibrid: Bangor, Yaya, Berita, Napoli.

Pelbagai jenis lobak merah

Jangka hayat lobak bergantung kepada masa kematangan, kerana kemudian musim menuai, lebih lama dan lebih baik ia disimpan. Oleh jenis lewat termasuk Alenku, Berlikum Royal, Dolyanku, Autumn Gold, Maharaja, gergasi merah (atau Rothe Risen), Queen musim luruh Morevna, Collegiate, Olympus, Flakoro; dari hibrida: Jobu, Kanada, Cascade, Narbonne.

Varieti wortel untuk simpanan musim sejuk yang panjang

Untuk simpanan musim sejuk dipilih jenis seperti lobak: Biryuchekutskaya, pitamin-6 Guerande Gross, Cardinal, Autumn Queen, Losinoostrovskaya 13, Moscow musim sejuk, Nantskaya-4 Samson Flakoro, kubu Chantenay 2461; Kacukan F1: Altair, Aristo, Askania, Basel, Cascade, Nigel Neliks.

Antara jenis wortel yang paling manis

Varieti ini disyorkan untuk makanan bayi, kerana ia mempunyai kandungan karotena dan gula yang lebih tinggi. Lobak sebegini juga baik untuk orang, yang aktivitinya dikaitkan dengan pekerjaan tetap di komputer. Untuk jenis lobak manis termasuk gula, kegembiraan kanak-kanak seperti kanak-kanak, Maharaja Karotan, Wanita Kecantikan, kegemaran, dinding, rakan oren.

Antara jenis wortel yang diwakili di pasaran, adalah kepentingan khusus bagi mereka yang mana tanaman akar mempunyai warna dan bentuk yang luar biasa:

 • pelbagai Naga - wortel ungu terang dengan pusat oren;
 • White Belgian White - wortel putih;
 • gred Yellowstone Stone - wortel kuning;
 • jenis Ratu Musim Luruh, Joba, Delicatessen, Firaun - wortel merah;
 • jenis karothel Paris, Bayi pusingan dan Parmex - lobak kecil pusingan.

Di antara jenis wortel, anda masih boleh membezakan merah panjang tanpa inti, tanpa hati (atau Longe Rote) dan Karotinka tanpa teras.

Bagi orang-orang yang berkembang ia untuk dijual, dan faedah hasil yang sangat tinggi, ia akan menjadi jenis yang menarik: Delicious, Golden Autumn, Red Giant, Queen musim luruh, Flakoro, Helen, teras Merah, RCISCU; kacukan: Anastasia, Coupar, Nandrin, Nectar, Nelix.

Pada tahun 2011-2013, banyak jenis lobak baru muncul, antaranya yang terbaik adalah:

 • Anastasia adalah hibrid jangka panjang yang menghasilkan tinggi hibrid dengan kandungan karotena yang tinggi, yang boleh disimpan sehingga 8 bulan. Tanaman akarnya adalah jingga oren sehingga 22 cm panjang dan berat sehingga 160 g.
 • jenis baru wortel

 • Musim luruh Emas adalah beragam matang akhir yang matang, besar punca tumbuh hingga 27 cm panjang dan berat hingga 220 g.
 • Helen - awal matang universal pelbagai berhasil tinggi, walaupun dengan akar berat pertengahan kecil 150 g dan panjang 16 cm Carrot jenis tahan tsvetushnosti ini dan tidak retak ..

Apabila memilih varieti terbaik lobak untuk menanam, pastikan untuk mempertimbangkan apa jenis tanah yang anda ada di laman web ini. Untuk memastikan bahawa anda telah diberikan sayur-sayuran yang berguna dan lazat sepanjang tahun, adalah lebih baik untuk menanam beberapa jenis wortel dalam tempoh matang yang berbeza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 + = 56