Posted on

Lele akuarium - penyelenggaraan dan penjagaan

Secara semula jadi terdapat kira-kira 2000 spesis ikan keli, 800 yang berjaya disimpan dan dibiakkan oleh pencinta akuarium. Dalam majoriti besar, ikan keli lebih suka cara kehidupan malam, kebanyakannya mereka tinggal di tempat penampungan di lapisan bawah air.

Di antara pelbagai jenis ikan keli, terdapat individu yang damai dan agresif, herbivora dan karnivor, dan belum lagi ciri khas lain. Yang paling popular di kalangan aquarists adalah mel dan ikan keli berperisai, berbulu, serta yang disebut soma-prikipaly – ancistrus, penyelenggaraan dan penjagaan yang kira-kira sama dan agak mudah.

Penyelenggaraan dan penjagaan ikan keli

Pertama sekali, anda perlu memahami bahawa ikan keli dalam akuarium bukan pengumpul sampah dan pemasak, walaupun mereka melakukan kerja jururawat dengan kejayaan. Mereka, serta penduduk akuarium lain, memerlukan penjagaan yang betul.

Dan sebelum membeli dan melancarkan wakil keluarga ikan keli ke dalam akuarium, perlu mengambil kira parameter seperti tanah di bahagian bawah, kehadiran tempat perlindungan, tumbuh-tumbuhan, keserasian dengan ikan lain.

Primer akuarium adalah wajib untuk menjaga ikan keli. Dalam proses mencari sisa-sisa makanan, ikan keli akan menghasilkan sedikit bunyi dengan menggerakkan kerikil di dasar akuarium. Adalah tidak diingini untuk meletakkan kelikir besar supaya ikan keli tidak merosakkan abdomen dan antena.

Suhu air di akuarium harus berada pada tahap 18 … 26 ° C, dengan keasidan neutral dan ketegaran 6-8º. Adapun tumbuhan, terutamanya untuk kandungan ikan keli, yang digunakan tiruan. Sebagai tanaman hidup ehindorus atau cryptocarina.

Somiki lebih suka cara hidup yang bersendirian dan pencahayaan yang kurang baik. Untuk penginapan yang selesa, mereka hanya perlu perlindungan – akar anggur, batu, cengkerang, di mana mereka boleh bersembunyi pada waktu petang.

Bercakap mengenai penyelenggaraan dan penjagaan akuarium ikan keli, tidak mustahil untuk tidak menyebutkan kehidupan mereka dengan ikan yang berbeza. Kebanyakan orang adalah aman dan tidak bertentangan dengan jiran mereka. Walau bagaimanapun, madu kadang-kadang memisahkan hubungan sehingga membunuh seorang penyokong lemah.

Lele akuarium - penyelenggaraan dan penjagaan1

Tempat yang penting dalam penyelenggaraan dan penjagaan ikan patin ikan mengambil makanan yang betul. Mereka adalah omnivorous, oleh itu diet asas mereka boleh terdiri daripada cacing darah, tubule, cornet, roti hitam, daphnia, daging rendah lemak, makanan kering. Untuk memastikan nutrisi yang betul, kadang-kadang mereka perlu diberi makan dengan spirulina dalam tablet.

Penyelenggaraan dan penjagaan akuakultur yang tidak betul boleh membawa kepada penyakit mereka. Kelebihan garam dan nitrat dalam air membawa kepada kesihatan yang tidak baik. Mereka menjadi lesu, hampir tidak berpindah dari makanan, mereka tidak mempunyai antena. Dalam kes ini, mereka mesti segera dikeluarkan dari akuarium dan menyediakan rawatan yang dipertingkatkan – perubahan air kerap, peningkatan pengudaraan, dan mengelakkan makanan yang rosak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 35 = 40