Posted on

Nutria - pembiakan dan penyelenggaraan di rumah, peraturan penjagaan

Orang ramai samar-samar tentang nutria, pembiakan dan penyelenggaraan tikus ini di rumah ditolak oleh ramai kerana beberapa kesamaan haiwan ini dengan tikus. Ia bernilai mengenali haiwan yang baik dan bijak, dan anda dengan serta-merta mengubah fikiran anda, membuang prasangka bodoh selama-lamanya.

Baka nutria

Sekiranya anda berminat untuk nutria, membiakkan dan menyimpannya di rumah, anda perlu dapat memahami baka haiwan yang menarik ini. Secara tradisional dalam pertanian pemakanan, semua haiwan peliharaan dibahagikan mengikut warna bulu kalis air berharga mereka. Terdapat pelbagai jenis baka dengan warna berwarna di antara nutrien, tetapi banyak pencinta lebih suka kandungan hewan yang tahan lasak dan produktif dari jenis standard.

Nutria berwarna dibahagikan kepada baka yang dominan dan resesif. Emas, Azerbaijan berwarna hitam dan hitam adalah dominan. Memasang tikus ini dengan individu yang standard, anda mengekalkan dalam kebanyakan kes warna asal. Nutria resesif – tikus warna kuning air, dengan bulu mutiara dan berasap, baka putih Itali. Sekiranya membiakkan mereka di rumah, menyebarkannya dengan haiwan yang standard, maka separuh brood akan mewarisi warna “liar” coklat.

Apakah spesies nutria:

 1. Nutria standard. Pembiakan dan penyelenggaraan di rumah bermula dengan baka umum ini, yang menyerupai pelbagai liar. Kembang coklat dalam haiwan peliharaan ini boleh mempunyai warna yang berbeza, ia mungkin untuk bertemu, kedua-dua individu coklat terang, dan merah gelap. Spesimen individu mencapai 12 kg, tetapi berat nutria purata adalah kira-kira 6 kg.
 2. Nutria standard

 3. Nutria emas. Di rabung, mereka mempunyai warna bulunya yang paling terang, tepu warna semakin berkurangan ke perutnya. Kelemahan baka termasuk kesuburan yang tidak baik. Adalah disyorkan untuk memasangkan nutrria emas di rumah dengan haiwan piawai standard, menggunakan ciri-ciri utama spesies.
 4. Nutria emas

 5. Nutria hitam. Penyelenggaraan rumah spesies ini mempunyai banyak kelebihan. Bulunya tebal, berharga, mempunyai rupa yang mahal. Menyeberang nutrien ini dengan individu yang standard, kami mendapat 50% daripada keturunan hitam dan 50% anak anjing coklat dengan warna bulu coklat gelap yang berkesan.
 6. Pemakanan Hitam

 7. Nutria mutiara. Warna ini diedarkan secara tidak rata di seluruh badan, di bahagian belakangnya kelihatan lebih gelap. Apabila menyeberang dengan haiwan peliharaan berwarna coklat, teduh mutiara hilang, jadi anda perlu sentiasa mencari pasangan yang tulen untuk berpasangan.
 8. Nutria mutiara

 9. Lemon nutria. Buah ini dihargai kerana bayangan oren bulu asalnya. Dalam keturunan, apabila pembiakan dan pemeliharaan di rumah, terdapat nota warna lemon yang berbeza. Apabila menyeberang dengan lelaki putih, burung keperakan, salji putih dan kuning dilahirkan.
 10. Lemon nutria

 11. Nutria salji. Bulu putih yang kristal tidak mudah diperolehi, anda perlu gunakan untuk pembiakan dan menyimpan dalam keadaan rumah tikus emas dan perak atau baka putih Itali.
 12. Nutria salji

 13. Nutria berkulit. Teduh perak mulia dihargai apabila memakai kulit, pada bulu bulu, topi atau mantel, kelihatan mewah. Yang paling berharga ialah binatang dengan kulit yang kelihatan kehijauan.
 14. Nutria berkulit

 15. Nutrii dengan warna coklat yang eksotik. Mendapatkan dengan memasangkan individu hitam dan emas. Kotak berwarna coklat gelap pada anak anjing tumbuh lebih ringan apabila mereka membesar.
 16. Nutrii dengan warna coklat yang eksotik

Berapa banyak nutria hidup di rumah?

Jika anda mematuhi syarat-syarat kandungan nutria dengan betul, haiwan kesayangan anda boleh hidup sehingga 7 tahun. Perkembangan aktif haiwan berlaku sehingga enam bulan, maka ia melambatkan, tetapi dengan asas makanan yang baik, haiwan peliharaan tumbuh hingga 2 tahun. Adalah dipercayai bahawa lebih daripada tiga tahun untuk membiakkan tikus ini tidak masuk akal, dengan masa mereka terasa kehilangan keupayaan reproduktif mereka.

Kandungan nutria di rumah

Haiwan ini mempunyai banyak kelebihan, mereka berasal dari kawasan panas di Amerika Selatan, tetapi dapat bertolak ansur dengan musim dingin yang sejuk di dalam sel-sel panas atau kandang di sampah yang tebal. Lemah tempat mereka – kaki ekor kuda dan lembut, jika anda berminat dengan persoalan bagaimana mengandung nutria di rumah, maka perhatikanlah organ-organ ini.

Sangkar untuk nutria di rumah

Nutrii adalah haiwan gigi, dipuja untuk menggerogoti kayu, jadi rumah musim panas kebanyakannya diperbuat daripada logam. Untuk pembiakan di rumah pada musim sejuk ia dikehendaki membuat sangkar dalam bentuk panel sandwich yang diperbuat daripada kayu, penebat dan mesh. Apabila menggunakan balok kayu dan papan, adalah perlu untuk melindungi permukaan dalaman dengan slate, lembaran logam atau grid.

Untuk pembersihan kotoran yang selesa, palet tarik keluar digunakan. Penyu dan rak untuk kandungan nutria dalam sangkar diperbuat daripada logam, kami melampirkannya ke dinding kediaman. Bumbung dipasang pada sendi berengsel. Panel flap membuat pembersihan dalam sangkar dan penjagaan rumah untuk nutria adalah lebih mudah. Sel lebih baik dibahagikan kepada dua petak berasingan – petak sarang dan belakang.

Sangkar untuk nutria di rumah

Bagaimana untuk menjaga nutrria di rumah?

Makhluk-makhluk yang cantik ini tidak memerlukan makanan mahal, mereka makan makanan yang sama seperti arnab, kambing, lembu atau kambing. Ideal adalah penyelenggaraan nutrien di hadapan wadah dengan air mengalir untuk prosedur air. Dalam kes ini, haiwan mendapat berat badan lebih cepat, daging dan bulu di dalamnya menjadi lebih baik. Sebagai alternatif, ramai peminat menggunakan palung dari bahagian paip tebal dengan diameter 200 mm.

Apa yang kamu makan di rumah?

Nutrisi penuh nutrisi di rumah termasuk penggunaan pelbagai jenis produk – makanan kasar dan hijau, sayur-sayuran berair, bijirin atau bahan campuran campuran siap sedia. Sebahagian besar makanan dapat ditanam di kebun taman, dengan ketara mengurangi biaya pembiakan dan meningkatkan hewan peliharaan mereka. Makan dua kali sehari, menggabungkan kepekatan dengan makanan ternak dalam nisbah 1: 4.

Jenis-jenis makanan untuk nutrias pada penanaman dan penyelenggaraan dalam keadaan rumah:

 1. Mencari makanan kasar – Jerami dengan jerami, cawangan pokok buah-buahan.
 2. Makanan hijau – puncak yang boleh dimakan tumbuhan pertanian, akar dan daun Yerusalem artichoke, alfalfa, motley rumput.
 3. Makanan terencat – timun, labu, zucchini, kentang, salad, kubis, tembikai, bit.
 4. Bahan makanan – gandum, barli, jagung, jagung, menumpukan dalam bentuk granul, dedak.

Apa yang kamu makan di rumah?

Pembiakan nutria di rumah

Untuk pembiakan nutrien, ia dikehendaki mempunyai seorang lelaki dewasa seksual pada 5-6 wanita di rumah. Adalah wajar untuk memperoleh individu muda dua atau tiga bulan kepada 1.4 kg. Perempuan membawa anak-anak untuk masa yang lama, kehamilan berlangsung selama lebih kurang 132 hari. Rata-rata, mereka mengetuai 5-8 pups. Kita harus ingat bahawa dalam persoalan bagaimana membiakkan nutria di rumah, musim tidak memainkan peranan. Perkara utama ialah untuk menjaga bilik di musim sejuk suhu positif 10 ° C, dan pada musim panas tidak membiarkan suhu meningkat melebihi 40 ° C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 5