Posted on

Sangkar untuk chinchilla oleh tangan sendiri

Hakikat bahawa chinchillas memerlukan banyak ruang untuk kehidupan yang selesa - semua orang tahu ini. Tetapi bagaimana untuk membuat sangkar untuk chinchilla anda dengan tangan anda sendiri tidak diketahui oleh setiap peminat. Untuk melakukan ini, anda harus mempunyai idea umum tentang apa yang sel mesti, membeli bahan-bahan yang diperlukan dan saham dalam inspirasi.

Sangkar buatan sendiri untuk chinchillas

Batang rodeng lebih baik dibuat daripada bahan semula jadi atau tiruan dengan penyelenggaraan minimum gam, padang dan admixtures berbahaya. Gunakan lapisan yang diperbuat daripada kayu, plexiglas, aluminium. Ingatlah bahawa chinchillas suka mencuba segala-galanya "pada gigi" dan ini boleh menyebabkan banyak penyakit. Atas sebab ini, anda tidak boleh menggunakan chipboard dan sealant toksik untuk membuat sel. Di samping itu, bahan mesti kuat.

Ia adalah bernilai mengatakan beberapa perkataan tentang saiz sel untuk pembiakan chinchillas. Haiwan ini memerlukan ruang, dan semakin banyak, lebih baik. Saiz sel hendaklah sekurang-kurangnya 70 cm lebar, 80 cm panjang dan 40 cm dalam. Dan ukuran optimumnya adalah 180/90/50 cm, lebih baik untuk membuat sangkar besar pada roda supaya mudah untuk memindahkannya.

Oleh itu, kami meneruskan proses pembuatan sangkar kayu.

 1. Paparan sangkar masa depan untuk chinchillas akan dibuat daripada balok pain (bingkai), lapisan pain dan galvanis. Bahagian belakang dan dinding sisi dipenuhi dengan lapisan.
 2. Sangkar untuk chinchilla dengan tangan sendiri1

 3. Untuk mengikat, gunakan skru, lubang pra-penggerudian bagi mereka untuk mengelakkan retak.
 4. Sangkar untuk chinchilla oleh hands2 sendiri

 5. Di bahagian bawah bingkai, dua papan lebar harus dilampirkan. Mereka diperlukan untuk membuat sel lebih stabil, dan kemudian kita akan memasang roda kepada mereka.
 6. Sangkar untuk chinchilla oleh hands3 sendiri

 7. Bahagian bawah adalah bahagian sel yang tertakluk kepada beban maksimum. Oleh itu, adalah wajar untuk menguatkannya dengan balok pain yang sama yang digunakan untuk bingkai tersebut. Kami akan melakukannya dengan skru dan sudut.
 8. Sangkar untuk chinchilla oleh tangan4 sendiri

 9. Roda (lebih baik - dengan permukaan getah) harus menjadi logam, jika tidak, mereka tidak boleh menahan berat sangkar. Mereka diikat dengan empat skru ke papan yang lebih rendah.
 10. Sangkar untuk chinchilla oleh tangan sendiri5

 11. Sangkar besar boleh dibuat dengan "double bottom", dilengkapi dengan petak untuk aksesori rumah tangga di bahagian bawahnya. Kami membuat bahagian bawah bahagian bawah sangkar dan bahagian bawah bahagian hidupnya dari papan serat berlapis. Sekiranya dikehendaki, parut kecil boleh dipasang di lantai sangkar untuk memudahkan pembersihan chinchilla. Kemudian lantai ditutup dengan helai Plexiglas dengan tingkap yang dipotong untuk menyapu sampah.
 12. Sangkar untuk chinchilla oleh tangan sendiri6

 13. Sediakan mesh dikimpal logam. Ia perlu dipasang pada sangkar dengan skru khas untuk plasterboard (dengan topi lebar). Saiz sel grid dipilih berdasarkan usia haiwan: jika diandaikan bahawa ibu-chinchilla dengan bayi akan hidup di dalam sel, maka sel grid harus lebih kecil.
 14. Sangkar untuk chinchilla oleh tangan sendiri7

 15. Pintu juga boleh diperbuat daripada lapisan pain pain. Dalam jurang antara selat, masukkan papan serat, dan tutup bahagian dalaman plexiglas. Ini adalah perlu untuk melindungi sendi dari gigi tajam haiwan kesayangan anda.
 16. Sangkar untuk chinchilla oleh tangan sendiri8

Bagaimana untuk mengatur sangkar untuk chinchilla?

 1. Mengisi rumah biasanya termasuk rak dan pelbagai partition. Mereka harus dibuat dari bahan yang sama seperti sel itu sendiri.
 2. Sangkar untuk chinchilla oleh tangan sendiri9

 3. Susun rak pada jarak yang cukup antara satu sama lain (20-30 cm), supaya chinchillas boleh melompat dengan selesa. Tepi-tingkap rak mestilah digiling sehingga haiwan tidak boleh cedera.
 4. Sangkar untuk chinchilla dengan tangan sendiri10

 5. Selepas hiasan dalaman sangkar sudah siap, hanya pintu luar akan tetap dibuat. Kami melampirkannya ke gelung piano. Sendi ditutup dengan Plexiglas atau aluminium, supaya chinchillas tidak mengerang mereka.
 6. Sangkar untuk chinchilla dengan tangan sendiri11

 7. Untuk estetika, anda boleh menutup sudut luar sangkar dengan panel kayu yang indah atau sudut hiasan. Rajah. 12.
 8. Rumah untuk haiwan kesayangan berbulu anda sudah siap!
 9. Sangkar untuk chinchilla dengan tangan sendiri12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 − 65 =