Posted on

sembelit dalam anjing

Anjing membuang air besar pada keadaan biasa 1-2 kali sehari. Jika ini tidak berlaku, maka kita boleh bercakap mengenai sembelit. Pemilik yang prihatin sentiasa melihat tanda-tanda sembelit pada anjing.

Sembelit dalam anjing: gejala

Pada anjing pertama sekali kerana gas perut membengkak. Malah di kejauhan anda boleh mendengar suara gemuruh di dalamnya. Keadaan ini digantikan oleh cirit-birit, selera makan yang kurang enak, keletihan dan kelemahan, penipisan.

Penyebab sembelit dalam anjing menyempitkan lumen usus, atony yang salah pada usus, badan asing yang terletak di dalam usus, menyempitkan lumen dubur. Sembelit berlaku dengan kecederaan dan tumor saraf tunjang, keracunan dengan logam berat, badan asing di usus, tumor prostat, sinusitis paranal.

Bagaimana untuk merawat sembelit pada anjing?

Jika ada sembelit dalam anjing, rawatan mesti dilakukan semestinya. Rawatan sembelit bukanlah perkara yang mudah. Ia perlu untuk memberi minyak kastor sekali atau dua kali kepada haiwan itu. Juga, anda boleh memasukkan dubur anjing dari minyak picagari (1-2 sudu besar), air sabun atau larutan gliserin. Kenal pasti sebab utama sembelit dalam anjing tidak mudah. Jika anjing itu mempunyai katarak yang kronik di dalam usus, ia dirawat dengan sangat keras. Anjing lama tidak memerlukan ubat, tetapi nutrisi yang betul. Adalah baik untuk memberi yogurt dan susu mentah.

Anjing muda mengalami sembelit hanya jika mereka tidak aktif dan malas. Anjing-anjing lama mengalami masalah yang sama lebih kerap kerana bekalan tubuh yang lemah dengan cecair.

Sembelit dalam anjing boleh disebabkan oleh makan sisa, makan sembarangan, kekurangan serat dan dehidrasi, obesiti, bengkak, penyakit buah pinggang, patah tulang pelvis.

Untuk mengelakkan sembelit dalam anjing, perlu menambahkan serat, dedak dan beras perang ke dalam diet. Jatsuat semulajadi yang baik adalah daging mentah, tetapi ia mesti digunakan dengan berhati-hati, supaya tidak menjangkiti haiwan dengan parasit. Ia adalah perlu untuk meningkatkan jumlah cecair.

Apa yang perlu diberikan kepada anjing untuk sembelit?

Pertama sekali, haiwan itu diberi enema, jika tidak membantu, julap diberikan: garam, sayuran, minyak, sintetik. Spasms dikeluarkan dengan sekatan no-shpoy, baralgin dan novocain. Selepas mengeluarkan gejala anjing 3 kali sehari, disuntikkan lilin “Anuzol” dan analog, memberikan ubat laktulosa.

Jika anjing terdedah kepada sembelit, ia tidak sepatutnya diberikan tulang – ia berbahaya untuknya. Tuan harus memperhatikan binatangnya dan melihat ketika anjing itu tidak dapat melepaskan ususnya. Kadang-kadang campur tangan pembedahan diperlukan untuk membebaskan anjing dari tinja dengan tulang.

Untuk sembelit, adalah perlu untuk menambah 4 sudu minyak sayuran, prun, susu kepada anjing pada waktu petang. Semasa berjalan kaki, haiwan itu sendiri mendapati rumput dan memakannya.

Apabila anjing itu berlebihan berat badan, tambahkan beban itu. Ia adalah perlu untuk meningkatkan masa berjalan setiap hari sebanyak 10 minit. Anjing itu harus berjalan selama sejam pada waktu pagi dan petang. Kita mesti mengatur agar dia berlari. Beban harus munasabah, jika anda melihat bahawa anjing itu letih, berikan bagaimana merawat sembelit pada anjingdia berehat.

Apabila sembelit dalam anjing sering diulang, adalah perlu untuk berunding dengan doktor haiwan untuk nasihat dan bantuan.

Jika sembelit dan muntah-muntah anjing pada masa yang sama, ia bermakna haiwan itu mempunyai halangan usus. Patologi yang sangat serius ini berlaku apabila badan asing disekat, tumor, dengan kelengkungan atau pencerobohan usus, serta dengan lumpuh usus. Jika anda tidak memberikan bantuan perubatan, haiwan itu akan mati dalam masa seminggu. Memberi penjagaan pra-perubatan yang pertama, dalam keadaan tidak boleh memberi makan atau air haiwan! Anda tidak boleh melakukan enema! Dalam haiwan, ini akan menyebabkan muntah yang berlebihan, dan sembelit dalam usus kecil, di mana air tidak dapat dicapai. Jangan membuat anjing anda sakit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 63 = 66