Posted on

Great Bow Pemandangan

Veliki Luki Adalah bandar purba di rantau Pskov, terletak dua jam memandu dari pusat pentadbiran – bandar Pskov. Penyebutan pertama beliau adalah dalam kronik Novgorod pada tahun 1166. Hari ini Velikie Luki adalah industri, pengangkutan, dan yang paling penting, sebuah pusat kebudayaan di barat laut Rusia. Bandar ini mempunyai banyak tarikan:

  • air pancut berwarna;
  • muzium;
  • kuil;
  • kubu;
  • dataran.

Sungai Lovat yang indah juga berfungsi sebagai perhiasan bandar.

Kubu Velikie Luka

Salah satu tarikan utama bandar Velikiye Luki adalah kubu. Ia adalah pertahanan utama bandar. Dalam 1704-1708 gg Tsar Peter I, untuk melindungi sempadan Rusia dari serangan oleh Sweden, ia memerintahkan bukannya kubu kayu usang lama untuk membina Gili baru. Kubu baru mempunyai bentuk segi enam yang tidak teratur, dengan senjata di setiap sudut. Ketinggian aci pada asalnya adalah 21 meter, sekarang – 18.

Terdapat tiga pintu di dalam kubu: dua di sebelah barat dan satu di utara; sehingga hari ini hanya terselamat dengan barat. Di dalam kubu terdapat Katedral Kebangkitan abad ke-17, yang telah musnah semasa Perang Dunia Kedua. Dan juga terdapat sekolah menunggang, penjara, berek dan bangunan lain yang diperlukan.

Yang paling menarik ialah pertempuran pertamanya, dia yang terakhir, kubu Velikie Luka mengambil beberapa abad selepas penubuhannya – pada tahun 1943, ketika penjajah Jerman mengubahnya menjadi titik kuat. Kubu itu diambil oleh tentera Soviet Bahagian Infantri ke-357 pada 16 Januari 1943. Pada tahun 1960, dalam ingatan peristiwa-peristiwa di benteng kubu itu, Obelisk of Glory telah ditubuhkan, yang menjadi simbol kota.

Semasa di jawatan ketua negara, Dmitry Medvedev dengan keputusannya menganugerahi kota itu gelar kehormatan “City of Military Glory”. Oleh itu, kubu dan sejarahnya memperoleh warna heroik baru, serta monumen di Velikiye Luki menjadi lebih penting.

Great Bow Sights1 Great Bow Sights2

Teater Drama

Teater Drama di bandar Velikiye Luki mempunyai sejarah yang kaya, yang bermula seawal tahun 1855. Kemudian ia menunjukkan persembahan untuk melawat rombongan. Pada tahun 1918, dua buah teater mudah alih di ibu kota berhenti di bandar, maka juruteknik ketenteraan Eisenstein mencipta teater drama bandar, di mana hanya amatur yang dimainkan. Tetapi pada 1919, D. A. Yarkin dihantar dari Petrograd ke bandar, yang tugasnya adalah untuk menganjurkan teater profesional di Velikie Luki. Eisenstein meletakkan banyak produksi yang berbakat, sambil melakukan bukan sahaja sebagai pengarah. Dalam lukisan terkenal “The Take of the Bastille” oleh R. Rolland, dia mengambil tiga jawatan sekali gus:

  • pengarah;
  • artis;
  • pelakon.

Malangnya, pada tahun 1941, teater itu tidak lagi wujud, tetapi sejurus selepas Perang Patriotik Agung, sekali lagi meraikan penonton dengan hasil yang luar biasa. The Drama Theatre dianugerahkan Anugerah Palm Palm di Perancis.

Great Bow Sights3 Great Bow Sights4

Muzium Sejarah Tempatan

Muzium Lore Tempatan di bandar Velikiye Luki dibuka pada hari perayaan ulang tahun ke-60 Victory dalam Perang Patriotik Besar (9 Mei 2005). Muzium ini terletak di sebuah bangunan yang dibina pada tahun 1971 untuk Muzium Kemenangan Komsomol Glory yang dinamakan sempena Alexander Matrosov.

Pameran pameran muzium ini adalah koleksi arkeologi, numismatik, etnografi, senjata dan barang-barang lain yang dapat mencirikan budaya dan pembangunan rantau ini.

Great Bow Sights5 Great Bow Sights6 pemandangan busuk besar7

Air pancut

Velikie Luki dipanggil “modal air mata berwarna” dan bukan untuk apa-apa, kerana ini adalah salah satu bandar pertama di USSR di mana air pancut warna dan muzik dipasang. Pada masa itu, untuk rakyat Soviet, struktur seperti itu kelihatan agak luar biasa dan tidak nyata.

Pada separuh kedua abad yang lalu, AK Loginov, seorang penduduk tempatan, yang direka untuk air pancut kampung halaman, yang oleh keaslian mereka pada masa yang tidak mempunyai analog, tetapi kini mereka boleh dilihat juga di Moscow, Sochi dan lain-lain.

Pada tahun 1960, pembukaan “Bunga Batu” berlaku. Ia adalah pemandangan hebat. Daripada beberapa mangkuk yang menyerupai bunga dalam bentuknya, jet air naik, yang disertai dengan pencahayaan berwarna-warni. Penduduk tempatan terpesona oleh cermin ini dan mengagumi imaginasi dari projector Loginov, yang mampu menerjemahkan fantasinya menjadi kenyataan.

Pada tahun 1974, satu lagi pancutan muzik warna telah dipasang. Dia menghiasi alun-alun di depan panggung wayang “Rodina”. Tidak lama kemudian pentadbiran bandar gembira penduduk setempat dengan satu lagi “keajaiban” – mata air “Tiga generasi”. Ia melambangkan ciri-ciri utama tiga generasi: kebijaksanaan zaman tua, kegembiraan kematangan dan percikan remaja.

Bandar Velikie Luki adalah tempat yang menarik. Pelbagai tarikan menarik dan membuat anda datang ke sini sekali lagi, sekali lagi berjalan melalui jalan-jalan kecil ini dan mengagumi. Oleh itu, pergi ke bandar purba ini, jangan risau bahawa anda tidak akan dapat melihat di Velikiye Luki.

Great Bow Sights8 Great Bow Sights9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

93 − = 92