Posted on

Macedonia

Selama 20-30 tahun yang lalu, dunia telah berubah secara dramatik, orang telah menjadi lebih celik, lebih giat berperang untuk kepentingan, hak dan kebebasan mereka. Dan sehubungan itu, sempadan pelbagai negara disesuaikan dengan lebih kerap, atau negara-negara baru seperti Republik Macedonia, muncul.

Mengenai negara

Negara ini telah diketahui oleh dunia dari September 1991, ketika bekas Republik Yugoslav memproklamirkan kemerdekaannya dan menjadi Republik Parlemen Macedonia. Jumlah kawasan negara baru adalah 25,713 km², yang merupakan sekitar 36% dari kawasan Makedonia bersejarah. Ibukota negara moden adalah kota Skopje. Macedonian adalah bahasa rasmi di Republik, lebih daripada 70% penduduk berkomunikasi dengannya, tetapi terima kasih kepada perdagangan dan pelancongan di Macedonia, bahasa Inggeris juga aktif menyebar.

Dalam dekad yang lalu, Macedonia telah melabur usaha besar dalam pembangunan perniagaan pelancongan, dipercayai bahawa negara ini sangat selesa dan menarik bagi para pelancong. Dan rehat di Macedonia akan benar-benar tidak dapat dilupakan, kerana terdapat alam yang indah, banyak tarikan dan tawaran yang cukup untuk aktiviti luar.

Di manakah Macedonia?

Keadaan Macedonia terletak di bahagian utara Semenanjung Balkan, ia adalah sempadan selatan yang sama dengan Greece, utara Yugoslavia, sempadan barat dikongsi dengan Albania dan timur – dengan Bulgaria. Satu-satunya negara Balkan tanpa akses ke laut – ia adalah Republik Macedonia, walaupun ia mempunyai lokasi yang sangat baik: di kedalaman negara ini mempunyai mineral disediakan didapati walaupun logam berharga, tetapi pengeluaran mereka telah ditangguhkan kerana rizab kecil daripada deposit itu. Di Macedonia selama lebih dari satu abad wain, industri tekstil dan tembakau sedang giat berkembang.

Peta

Apa yang ada dalam nama anda?

Perkataan “Macedonia” mempunyai akar yang sangat kuno, dan wilayah negara telah berulang kali mengubah sempadannya. Dalam hubungan ini, atas desakan kerajaan Yunani, nama “bekas Republik Yugoslavia Macedonia” dianggap betul dalam PBB dan dokumen antarabangsa rasmi, tetapi sering dipanggil Republik Macedonia atau Macedonia.

Perlu diingat bahawa kawasan bersejarah Makedonia, kawasan di Yunani Aegean Macedonia atau sebahagian dari Bulgaria, Pirinskaya Macedonia – wilayah yang sama sekali berbeza.

Iklim dan cuaca di Macedonia

Bahagian utara Semenanjung Balkan, di mana Makedonia terletak, tergolong dalam iklim pegunungan benua yang sederhana, tetapi bahagian selatan negara ini mempunyai keadaan cuaca yang lebih panas: kedekatan pengaruh Mediterranean.

Pada musim panas, sebagai peraturan, panas dan kering, purata suhu harian berubah-ubah sekitar +22 darjah, lebih dekat dengan sempadan utara sentiasa sejuk – sehingga +15 darjah. Di Macedonia dan cuaca musim sejuk sangat selesa. Pada waktu malam, kolum termometer jatuh ke -7 secara purata, tetapi ia menjadi lebih panas pada waktu siang – +5 darjah. Sebagai peraturan, hujan turun pada musim sejuk dari purata 500 mm di negara ini dan sehingga 1700-2000 mm di pergunungan, di sini salji boleh terletak dari November hingga Mac.

Musim pelancongan adalah tempoh dari Mei hingga September, apabila terdapat hampir tidak ada hujan, dan suhu udara dijamin kekal di atas sifar darjah.

Penduduk Macedonia dan agama

Setakat ini, negara ini mempunyai lebih daripada 2.1 juta warganegara yang berbeza kebangsaan, kebanyakannya Slavic. Kebanyakan penduduk negara ini adalah orang Makedonia, menurut banci kira-kira 64%, penduduk Albania tinggal sekitar 26%. Baki 10% termasuk Serb, Turki, Gipsi dan kewarganegaraan lain.

Akar Slavia juga merasakan diri mereka dalam persoalan agama: kira-kira 67-68% orang Macedonia menganggap diri mereka sebagai orang Kristen Ortodoks, kita dapat mengatakan bahawa ini adalah agama negara Republik Macedonia. Sekurang-kurangnya kurang daripada 30% penduduk adalah orang Islam, kebanyakan orang Albania yang tinggal di negara ini.

Penduduk Macedonia

Sejarah Macedonia

Wilayah negara kecil Macedonia pertama kali muncul kembali dalam BC abad V, dan pada masa-masa adalah sebahagian daripada atau milik empayar yang berbeza dan menyatakan: Empayar Rom dan Byzantine, Empire Serbia, Empayar Uthmaniyyah, Macedonia Purba dan Payon.

Pada abad XIV, semua tanah Eropah Timur moden telah diperbudak oleh Empayar Uthmaniyyah. Pada abad XIX, orang Bulgaria mula berjuang untuk hak negara mereka. Semasa perang Balkan sempadan negeri-negeri sentiasa berubah, bergabung menjadi satu dan sekali lagi dibahagikan, sehingga, akhirnya, wilayah Macedonia purba tidak dibahagikan antara Greece, Bulgaria dan Serbia, yang kedua pada tahun 1929 menjadi sebahagian daripada Kerajaan baru ditubuhkan Yugoslavia. Pada tahun 1991 Republik Macedonia memperoleh kedaulatan dan kemerdekaan.

Keindahan alam Macedonia

Sifat Macedonia adalah gunung tinggi, tasik yang licin, dan dataran. Untuk masa yang panjang negara ini dipanggil “negara pergunungan dan tasik”. Wilayah Republik diseberang oleh dua sistem gunung: di sebelah barat Gunung Pind, dan dari timur ke pusat Gunung Rhodope. Ketinggian gunung setempat adalah rata-rata 2500 meter. Macedonia adalah zon aktiviti seismik, kadang kala terdapat gempa kuat yang ketara. Yang paling terkenal berlaku pada tahun 1963, akibatnya ibu kota Macedonia Skopje rusak parah.

Dua rantaian gunung dibahagikan oleh sungai-sungai besar Strumica dan Vardar, mereka melintasi seluruh Macedonia, dianggap sebagai yang terbesar dan paling dalam. Tetapi tasik-tasik yang legenda terutama di selatan-barat Republik, yang terbesar di antara mereka – tasik Prespa dan Ohridskoye. Landskap tempatan adalah comel dan tidak dapat ditandingi. Di sebelah tasik adalah taman negara untuk memelihara flora dan fauna negara. Vegetasi diwakili oleh hutan sebenar, yang terdiri daripada spesis daun dan daun, tetapi di bahagian barat Makedonia, lereng gunung sering diliputi dengan semak yang kerap daripada dengan pokok.

Gunung Pinda Tasik Ohrid
Sungai Vardar Resort salji

Pemandangan Makedonia

Wilayah historis Macedonia yang kuno tidak dapat tetapi meninggalkan pemandangan yang berbeza dan arah. Tempat kenangan paling terkenal dan mahal adalah Gereja Our Lady Perivleptos di Ohrid, yang sejak tahun 1980, bersama dengan bandar dan tasik, adalah salah satu Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Mengenai ibukota Skopje, anda boleh mengatakan bahawa ini adalah mercu tanda terbesar dan paling pelbagai negara. Ia memelihara monumen seni bina yang unik dari zaman purba hingga Zaman Pertengahan. Sangat popular dengan ahli sejarah dan pelancong untuk menikmati jambatan batu, yang membawa terus ke Muzium Arkeologi Macedonia, Ortodoks gereja sederhana St. Penyelamat abad XVIII, dan dua masjid, bermula pada tahun 1492 Masjid Sultan Murad dan Masjid Pasha Mustafa tentang salah satu benteng-benteng yang tertua di negara ini – Kale, Cross Millennium dan banyak tempat dan struktur yang tidak dapat dilupakan.

Sekitar ibu negara sebahagiannya dipelihara bandar purba berhati-hati, dan mengenai bandar Bitola adalah satu lagi warisan purba – bandar Heraclea Lyncestis, ia dipercayai bahawa pengasasnya di SM abad ke-IV adalah dirinya Philip II of Macedonia. Penggalian arkeologi secara berkala dilakukan di sekitar kedua-dua tapak dan saintis bekerja.

Di bandar Ohrid, sebagaimana yang diperintahkan, banyak karya-karya seni bina: Gorna Porta Gate, gereja Saint Sofia, Kubu Samuil, Gereja St. John Teologi di Kaneo, runtuhan gereja Kristian purba dengan mozek dan lain-lain. Lake Ohrid – harta sebenar Macedonia, ia terletak pada ketinggian 700 meter dari aras laut dan dianggap salah satu tasik paling bersih di dunia. Ohrid adalah resort yang indah di Macedonia: di sini dibina banyak hotel, resort kesihatan dan hotel yang indah, menawarkan pelbagai perkhidmatan untuk percutian yang baik.

Bandar Herakleios Linzestis The Millennium Cross Masjid Mustafa-Pasha
Gorn Port Gate Gereja St. Clement Gereja Sveti Giovan Caneo
Gereja Our Lady of Perivelpta Mandi Turki Chifte-Hamam Kubu Samuel

Aktiviti di Macedonia

Selain pemeriksaan monumen purba unik dan lawatan ke muzium dan taman-taman di Macedonia telah membangunkan banyak laluan pelancong untuk mendaki dan pelancongan gunung, aktiviti masa lapang yang ada termasuk berakit, dan paling berani – berjalan melalui gua jejak cavers.

Tasik tempatan terutamanya menarik untuk nelayan yang gemar, dan cerun gunung sentiasa bersedia untuk menerima pendaratan pelancong ski dan snowboarders. Tempat perang ski Macedonia, misalnya, Krushevo dan Popova topi, selain perkhidmatan asas, sering menawarkan menunggang kuda atau tur basikal panorama di sekitar kawasan itu. Satu lagi resort salji terkenal di Macedonia – Mavrovo, terkenal bukan sahaja untuk taman negara terbesar yang terletak di wilayahnya, tetapi juga untuk hotel-hotel yang dibina dalam gaya tradisional negara ini. Pihak berkuasa Republik secara aktif menyokong pembangunan zon rekreasi tersebut, selain tidak semua orang yang suka salji siap berski.

Kelab malam bekerja di ibu negara dan bandar-bandar besar dari waktu malam hingga ke pagi. Dan selain Tahun Baru dan Krismas yang biasa, dari cuti-cuti popular Macedonia yang luar biasa, pelancong sangat disukai pada 24 Mei (Hari Cyril dan Methodius) dan pada 11 Oktober (Hari Partisan).

Popova Hat

Di mana mempunyai snek di Macedonia?

Campuran moden karya-karya masakan semua jiran di Semenanjung Balkan adalah masakan kebangsaan Republik Macedonia, tetapi kebanyakannya terdapat motif Turki. Ciri khas menu klasik adalah sebilangan besar buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditambah kepada hampir setiap hidangan, serta keju. Daging, orang Makedonia lebih gemar daging kambing dan daging, tetangga dari Yunani menanam dan suka makanan laut.

Hidangan tempatan adalah ikan Ohrid, ia dibakar dengan keseronokan, goreng, masin. Mungkin salah satu hidangan lazat adalah ikan trout yang dibakar dalam periuk dengan prun di bawah sos telur, bawang putih dan pelbagai sayuran – “pastri”. Semua kelebihan masakan tempatan dapat dinikmati di restoran yang sangat baik di Kaj Kanevche di Ohrid.

Kami mengesyorkan anda untuk merasai semua tradisi masakan Mediterranean yang lazat di restoran metropolitan Vodenica Mulino. Ia adalah tempat yang selesa di mana hidangan segar dari daging, ikan, hidangan klasik Macedonian dan makanan ringan selalu ditawarkan.

Restoran Vodenica Mulino Kaj Kanevche Restaurant

Hotel Macedonia

Resorts negara setiap tahun menjadi lebih dan lebih popular, oleh itu kami mengesyorkan menjaga isu perumahan penting terlebih dahulu. Di seluruh negara terdapat beberapa hotel dari pelbagai bintang dari asrama yang mudah, di mana anda boleh menyewa katil, ke pangsapuri eksekutif.

Sebagai contoh, Villa Mesokastro 4 *, yang popular dengan pelancong keluarga, direka untuk hanya 14 bilik selesa dengan balkoni dan pemandangan Lake Orhid, tetamu boleh menyewa basikal dan bot, dan Internet. Sentiasa perkhidmatan yang berkualiti dan restoran yang sangat baik. Dan di ibukota Skopje tidak jauh dari pusat ini Hotel Hotel Monaco Skopje 3 * terkenal, direka untuk 11 bilik. Terdapat sebuah bar yang baik untuk tetamu, sarapan pagi yang disajikan di dalam bilik, perkhidmatan yang tidak mencukupi, terdapat sewa kereta.

Untuk pelancong sendiri di Macedonia, perkhidmatan penyediaan perkhemahan cukup baik. Kem sementara yang paling popular ialah perkhemahan “Autocamp Gradishte” di kawasan Tasik Ohrid. Anda boleh tinggal di khemah anda atau menyewa sebuah rumah pelancong kecil. Di samping itu, tapak perkhemahan moden menyediakan telefon, internet dan perkhidmatan sauna.

Hotel Monako Skopje Restoran Hotel Hotel Monako Skopje
Hotel Villa Mesokastro balkoni Bilik Hotel Villa Mesokastro

Membeli-belah

Macedonia – salah satu negara EU yang paling menguntungkan untuk pembelian, ia mencatatkan harga yang agak rendah berbanding negara-negara jiran (lebih rendah biasanya 40-50%). Di bandar-bandar besar terdapat banyak kedai cenderahati dan kedai kraftangan, jadi tidak mungkin anda akan mempunyai persoalan tentang apa yang akan dibawa dari Macedonia. Mungkin pembelian yang paling popular dari orang asing adalah “Opantza” – kasut kulit kebangsaan dengan jari kaki yang bergulung.

Makedonia membuat lukisan kayu yang menakjubkan dengan tangan: ia adalah pembelian yang mahal, tetapi sangat tahan lama dan praktikal. Satu hadiah jarang adalah mutiara ohrid air tawar dan produk yang dibuat daripadanya, tetapi, malangnya, untuk menentukan dengan tepat apa ini bukan palsu, anda tidak boleh. Sebagai peraturan, kedai-kedai di Republik Macedonia terbuka kepada pembeli dari pukul 8:00 pagi dan sehingga lapan malam, pada hari Sabtu biasanya sehingga jam 15:00. Ahad secara universal dianggap sebagai hari libur.

Belanja di Macedonia

Pengangkutan Macedonia

Di wilayah kecil Macedonia terdapat dua lapangan terbang antarabangsa – di ibu kota Skopje dan pusat pelancongan Ohrid, semua penerbangan dihidangkan oleh dua syarikat penerbangan. Oleh kerana kawasan kecil negeri penerbangan domestik tidak ada negara, tetapi perkhidmatan bas telah berkembang dengan baik.

Pengangkutan bas agak murah dan menghubungkan semua bandar utama di kalangan mereka. Jika anda digunakan untuk merancang percutian dan semua perjalanan terlebih dahulu, kami mengesyorkan menjaga tiket bas. Ini adalah cara pengangkutan yang sangat popular untuk penduduk tempatan dan bagi kebanyakan pelawat.

Pengangkutan bandar di bandar besar – bas ulang-alik, tetapi armada agak ketinggalan zaman berbanding dengan laluan jarak jauh. Di samping itu, bandar-bandar adalah teksi yang maju, dan beberapa syarikat besar menyediakan kereta sewa.

Pengangkutan Macedonia

Adakah saya memerlukan visa ke Macedonia?

Sehingga 15 Mac 2016, syarat kemasukan ke Macedonia untuk penduduk Rusia, Kazakhstan dan Azerbaijan dipermudahkan. Ie. dengan tujuan melawat saudara-mara atau melancong sebagai pelancong, visa Macedonia tidak diperlukan, dengan syarat lawatan itu tidak melebihi 90 hari selama setengah tahun. Dalam kes ini, anda tidak perlu memberikan jemputan, bukti tempahan hotel dan dokumen lain yang diperlukan, hanya pasport dan insurans perubatan. Bagi warganegara Ukraine, rejim bebas visa adalah sah sehingga 2018.

Sekiranya anda mencapai lebih daripada 90 hari, anda mesti mendapatkan visa di Kedutaan Macedonia. Visa Schengen semasa juga membolehkan anda memasuki negara ini tanpa mengeluarkan visa Macedonia yang berasingan, tetapi dalam kes ini tinggal satu masa mestilah tidak lebih daripada 15 hari, dan tempoh masa lawatan negara tidak melebihi 90 hari dalam enam bulan.

Lapangan Terbang sekitar Skopje

Bagaimana untuk sampai ke Macedonia?

Di Macedonia, dari kebanyakan negara Eropah, Rusia, Ukraine dan negara-negara CIS lebih mudah untuk mendapatkan pesawat dengan penerbangan langsung atau dengan pemindahan di Belgrade ke lapangan terbang di Skopje atau Ohrid. Tidak ada penerbangan langsung dari Moscow, tetapi selain dari Belgrade ada penerbangan yang menghubungkan melalui Roma, Vienna, Dubai, lebih awal, melalui Istanbul.

Perjalanan kereta api boleh dirancang hanya jika anda tidak terhad dalam masa. Keseronokan ini tidak murah, dan setiap tahun sebahagian daripada destinasi antarabangsa secara berperingkat dibatalkan. Hari ini terdapat dua laluan utama: Moscow – Budapest – Belgrade – Skopje atau Kiev – Sofia – Nis – Skopje. Dari Greece dan Serbia terdapat laluan terus ke Macedonia, jadual kereta api mesti ditentukan dari operator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 2 =