Posted on

Narva

Narva adalah sebuah bandar di Estonia di sempadan dengan Persekutuan Rusia. Adalah penting untuk pembangunan hubungan ekonomi dan politik Rusia-Estonia, dan sebagai tambahan, ia merupakan gabungan sejarah budaya antara kedua-dua orang. Terletak di utara Narva-Jõesuu adalah sebuah resort popular di Laut Baltik.

Penduduk Narva

Narva adalah bandar ketiga terbesar di Estonia. Penduduk Narva, menurut data pada 1 Januari 2016, adalah 60.400 orang, 80% dari mereka adalah orang Rusia.

Pada permulaan abad XX. Estonians merupakan majoriti penduduk Narva. Keadaan ini berubah dramatik akibat peristiwa tragis Perang Dunia II, ketika sebahagian besar rakyat Narva dialihkan oleh pasukan Jerman yang mundur di bawah tekanan tentera Soviet, atau dibunuh. Selepas perang, peneroka mula menetap di Narva dari Rusia.

Sejarah Narva

Sungai Narva (Narova), sebagai sebahagian daripada laluan perdagangan “dari Varangians kepada orang Yunani”, telah diketahui sejak zaman Viking. Tarikh penubuhan bandar itu dianggap 1223. Untuk pertama kali Narva disebut dalam sumber sejarah abad ke-13 ke-14, termasuk Novgorod Chronicle. Di sana, penempatan yang diperkaya di lokasi Narva moden dipanggil Rugodiv.

Sepanjang sejarahnya, Narva telah menjadi tempat pertempuran bertentangan tentera, bergerak dari satu negara ke negara lain. Sehingga 1346, Narva dimiliki oleh Denmark, dan kemudian dia menarik balik ke Ordo Livonia.

Tentera Rusia mengalahkan Narva pada 11 Mei 1558 semasa Perang Livonian. Ivan the Terrible membina rancangan besar untuk Narva, yang bermaksud untuk mengubahnya menjadi pelabuhan ketenteraan penting di Laut Baltik. Walau bagaimanapun, pada tahun 1581 bandar itu ditangkap oleh orang-orang Sweden.

Narva kembali ke Rusia pada 1704 semasa Perang Utara. Akibat perang, seluruh Estonia pergi ke Rusia.

Semasa Perang Dunia Kedua Narva berada di bawah pendudukan Jerman. Semasa operasi serangan Narva pada 26 Julai 1944, bandar itu dibebaskan, tetapi ia sangat ditimpa oleh tindakan pasukan Jerman dan Soviet. Malangnya, hanya sebahagian daripada bangunan Old Town yang kemudian dipulihkan.

Benteng Narva
Cuaca di Narva

Cuaca di Narva, seperti di seluruh Estonia, ditentukan oleh jarak dekat ke laut. Iklim di sini adalah ringan: musim sejuk yang sejuk, musim sejuk yang sejuk, kerana bandar ini dikelilingi oleh air – udara lembap. Purata suhu Julai ialah + 17 ° C Februari adalah bulan paling sejuk, suhu udara purata ialah -6 ° C

Tarikan Narva

Tarikan-tarikan di Narva menyimpan sejarahnya yang panjang dan penuh peristiwa. Di Narva, ada sesuatu yang dapat dilihat dan pecinta zaman dahulu, dan peminat seni dan seni bina moden.

 1. Istana Herman. Istana ini dibina di Narva oleh orang Denmark. Pada mulanya mereka adalah kubu kayu, kemudian, pada abad XIV, mereka berubah menjadi kubu batu. Semasa Perang Dunia Kedua, istana itu rosak teruk, ia masih dipulihkan. Hari ini terdapat sebuah muzium mengenai sejarah bandar, dan perpustakaan bandar.
 2. Istana Herman

 3. Benteng Narva. Kompleks struktur pertahanan yang dibina pada abad XVII. Kompleks ini dipelihara dengan baik, dari luar anda dapat melihat sebanyak 7 benteng: Triumph, Fortune, Spes (Hope), Pax (Dunia), Victoria, Kehormatan (Honor) dan Gloria; Di samping itu, casemates of Victoria dapat dipelajari dari dalam. Di Victoria, bahkan ada “orang tempatan” mereka sendiri – koloni kelawar! Bastion Paks, di mana pancutan air dipasang, boleh digunakan sebagai platform tontonan.
 4. Bastion Victoria
  Bastion Honor (Honour)

 5. Persiaran Narva. Zon pejalan kaki dilengkapi di sepanjang sungai di bawah tembok istana. Berjalan tidak akan membosankan, selepas semua dalam perjalanan anda akan bertemu jam matahari, komposisi arca dalam bentuk kebanggaan, teropong, simulator dan papan catur. Panjang persiaran itu adalah kira-kira satu kilometer, ia bermula di benteng Victoria dan sampai ke istana.
 6. Persiaran Narva

 7. Dewan Perbandaran Narva. Bangunan tiga tingkat, di mana bandar duma telah bertemu sebelum ini, ditempatkan di mahkamah, chancery dan dewan perdagangan. Sebuah tangga kayu pintar menuju ke tingkat dua, di mana model kota pra-perang dipasang. Dewan bandar dimahkotai oleh menara dengan cuaca, yang menggambarkan kedudukan kren pada epal.
 8. Kolej dan Dewan Bandaraya Narva

 9. Narva College of the University of Tartu. Bangunan ini terletak di sebelah dewan bandar. Seni bina luar kolej yang luar biasa menarik perhatian mata. Fasadnya adalah pelapis bangunan bangunan bersebelahan dengan pertukaran – jadi cekung, tidak cembung, tiang dan bumbung yang menggantung. Bahagian dalam bangunan itu tidak kurang asal. Di ruang bawah tanah kolej, pameran sering diadakan, pintu masuk adalah percuma.
 10. Narva College of the University of Tartu

 11. Singa Sweden. Monumen dalam ingatan pertempuran 1700 berhampiran Narva antara pasukan Rusia dan Sweden, yang berakhir dengan kekalahan berat tentera Rusia. Dari sini anda dapat melihat sungai, istana Herman dan kubu Ivangorod.
 12. Monumen singa Sweden

 13. Monumen kepada Paul Keres. Monumen kepada majikan besar Estonia. yang dilahirkan di Narva, berdiri di Dataran Petrovskaya. Arca itu menggambarkan pemain catur yang memikirkan langkahnya.
 14. Monumen kepada Paul Keres

 15. Monumen ke Pushkin. Patung penyair hebat di taman di jalan. Alexander Pushkin.
 16. Monumen ke Pushkin

 17. Narva Katedral Kebangkitan. Perletakan candi itu telah ditetapkan untuk bertepatan dengan pertemuan Kaisar Rusia Alexander III dan Maharaja Jerman Wilhelm II. Katedral menyimpan ikon kuno yang unik, antaranya ada ikon dengan jejak peluru. Dari kuil bait suci, yang paling dihormati, adalah ikon St. Nicholas the Wonderworker, ikon Ibu Tuhan dan penyaliban Narva.
 18. Narva Katedral Kebangkitan

 19. Gereja Alexander Lutheran. Gereja Lutheran terbesar di Estonia. Dibina pada tahun 1881-1884. pada projek ahli akademik Petersburg Otto von Hippius dan didedikasikan untuk ingatan Alexander II. Menara gereja, yang dapat dilihat dari mana saja di kota, adalah salah satu simbol Narva.
 20. Gereja Alexander Lutheran

 21. Pulau Krenholm. Pulau di Sungai Narva adalah bahagian paling timur bandaraya dan seluruh Estonia. Di sini pada pertengahan abad XIX. Krengolmskaya Manufactory diasaskan – kemudian, pada zaman Soviet, salah satu perusahaan tekstil terbesar. Pada pergantian abad XIX-XX. Di sebelah manufactory beberapa bangunan telah dibina: hospital, kedai roti, rumah pengurus pengeluaran. Pada permulaan abad XX. di sini bekerja 10 ribu pekerja. Kini kilang itu sedang hancur dan menarik hanya sebagai monumen seni bina perindustrian.

Pulau Krenholm
Menara Air (Pulau Krengolm)
Hospital Krenholm
Krengolmsky Bakery

Di mana hendak pergi bersama anak-anak di Narva?

Istirahat di Narva dengan anak-anak sentiasa boleh menjadi petualangan. Bagaimana?

 1. Lawati “Northern Courtyard” Istana Narva – pengrajin jalanan XVII. Di sini anda boleh menonton karya tuan dan melihat ke kedai-kedai zaman pertengahan.
 2. Untuk mengambil bahagian dalam program-program Muzium Narva – untuk menjadi penduduk abad XVII. dan mencari harta karun yang sebenar.
 3. Perhatikan gerakan misteri di benteng Victoria.
 4. Pergi ke kawasan rekreasi Yoaorg, menyewa peralatan lasak dan peralatan sukan dan pergi bercuti ke pantai bandar Narva yang dilengkapi.
 5. Pergi ke kompleks membeli-belah dan hiburan Astri, di mana pawagam yang canggih dan planetarium dibuka.

Apa yang perlu dibawa dari Narva?

Pengunjung selalu bertanya kepada diri sendiri apa yang hendak dibeli di Narva, yang tidak dijual di luar Estonia. Mengenai membeli-belah, adalah penting untuk berfikir secara serius juga kerana rakyat Rusia yang meninggalkan negara boleh menerima pengembalian VAT sebanyak 20% daripada harga belian.

Narva biasanya diambil dari:

 • pakaian dan tekstil;
 • minuman keras dan balm;
 • Gula-gula, terutamanya marzipan dan gula-gula Kalev;
 • hidangan dan barangan antik.

Kedai-kedai Kedai Cenderamata dibuka di bandar (Keresa 20, Alekseidr (13 Pushkin St.), Cocos (5 Pushkin St.), Unistus (Kalev sweetshop, Tallinskoye shosse, 27). Tekstil Krengolmsk boleh dibeli di pusat membeli-belah Tempo.

Hotel di Narva

Bagi pelancong yang mencari tempat tinggal, Narva menawarkan variasi kategori harga yang berbeza:

 • hotel Narva – lokasi yang sangat selesa antara stesen dan istana Herman, 3 minit. ke pantai, terdapat bilik-bilik dengan pemandangan istana dan kubu Ivangorod;
 • Hotel Narva

 • hotel Inger – Dewan Bandaran Narva dalam masa 5 minit. berjalan kaki, istana – dalam masa 15 minit, berhampiran pusat membeli-belah Fama, di hotel – restoran masakan antarabangsa Salvadore;
 • Hotel Inger

 • raja hotel – Dewan Perbandaran Narva di 300 m, kawasan pedalaman “di bawah Zaman Pertengahan”, hotel ini membuka restoran masakan Eropah dengan nama yang sama;
 • Hotel King

 • rumah tamu «Eropah» – mini hotel untuk 6 bilik berhampiran pusat membeli-belah dan hiburan Astri;
 • Guesthouse Eropah

 • asrama “Sparta” – 7 min. berjalan kaki dari pusat membeli-belah Fama, 8 min. – dari Dewan Perbandaran Narva, asrama ini menawarkan kedua-dua katil di bilik berkongsi dan bilik yang berasingan.

Restoran dan kafe di Narva

Di Narva, para pelancong disambut oleh restoran masakan nasional dan antarabangsa:

 • Sushi King – Masakan Jepun (Tallinn Highway, berhampiran pusat membeli-belah Fama);
 • Rumah China – Masakan Cina dan Asia (Lebuh Raya Tallinn);
 • Old Trafford – Masakan Eropah dan Rusia (Dataran Petrovskaya);
 • Rondeel – masakan kebangsaan (terletak di istana Herman);
 • Parl – hidangan di atas api hidup dan banyak pilihan bir (di sebelah Fama TRK).
 • Kohvik – “kafe” di Estonia, jadi jika berjalan di perut kosong, tiba-tiba anda melihat tanda “Kohvik” – anda di sini. Di Narva, Kohvik Muna, sebuah kafe di Kolej Narva di Universiti Tartu, sangat popular. Ia bukan hanya pelajar yang datang ke sini-penduduk tempatan dan pelancong yang berpengalaman tahu bahawa ia selalu mungkin untuk mempunyai makanan ringan lazat dan belanjawan di sini.

Bagaimana hendak ke sana?

Cara paling mudah untuk sampai ke Narva dari Ivangorod adalah untuk melewati kawalan sempadan dan menyeberangi jambatan dari satu bandar ke bandar lain.

Tiada lapangan terbang di Narva, tetapi ada stesen keretapi dan stesen bas. Kereta api ke Narva pergi dari Tallinn (kereta api Elron), St. Petersburg, Moscow. Bas berasal dari St. Petersburg (LuxExpress dan Ecolines), Tartu, Pskov, Riga dan Vilnius.

Maklumat berguna untuk pelancong

Maklumat pusat pelancongan Narva terletak di petrovskaya square, berhampiran istana Herman. Di sini anda boleh mengambil peta dan buku panduan, dan dari pekerja mengetahui apa yang dapat anda lihat di Narva. Di tengah-tengah terdapat ruang interaktif untuk kanak-kanak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

54 + = 61