Posted on

apa karma

Haus untuk keadilan membuat seseorang percaya pada tidak dapat dielakkan jawapan untuk setiap tindakan. Di bahagian ini dapat menjelaskan karma apa, tetapi konsep itu sendiri lebih luas. Ini berasal dari Hinduisme, sistem penjelasan falsafah dan agama mengenai tatanan dunia, jadi untuk memahami perlu untuk melampaui rangka perwakilan standard.

Apakah karma seseorang?

Dalam tradisi Hindu, kehidupan dilihat sebagai satu siri inkarnasi berterusan yang mana sambungan karma berlalu. Tiada langkah kekal tanpa akibat. Untuk lebih memahami karma apa, pertimbangkan jenisnya yang berbeza.

  1. Sanchita. Ia terdiri daripada tindakan yang telah dilakukan.
  2. Prarabdha. Kejadian yang ditakdirkan berlaku dalam penjelmaan semasa. Ia adalah akibat dari perbuatan yang lalu.
  3. Kriyaman. Hasil kemungkinan aktiviti semasa, menunjukkan kebebasan relatif dari masa lalu dan kemungkinan pilihan.
  4. Agama. Ia terdiri daripada rancangan untuk masa depan.

Karma dalam Buddhisme

Dalam tradisi Veda, apa karma dijelaskan oleh hubungan antara sebab dan akibat, yang menunjukkan pengaruh tindakan individu seseorang pada kewujudannya yang berterusan. Buddhisme meminjam konsep ini dan memperluasnya, memberi kepentingan kepada apa-apa pengaruh, dan bukan hanya upacara. Semuanya mempunyai makna: tindakan, perkataan dan fikiran. Karma dan takdir dalam agama Buddha tidak sinonim. Perkataan pertama dalam terjemahan dari bahasa Sanskrit bermaksud "tindakan", iaitu, ia bukan sesuatu yang telah ditetapkan dari atas.

Bagaimanakah kita mendapat karma?

Ungkapan umum "plus karma" mempunyai penjelasan yang benar-benar logik, sepanjang hidup ada peluang nyata untuk memperbaiki posisi seseorang atau membuatnya lebih buruk. Memahami apa karma manusia, menghapuskan soalan tentang ketaksamaan asal. Buddhisme menerangkan ini dengan gabungan tindakan dalam inkarnasi masa lalu. Ia menentukan segala-galanya: dari negara penampilan kepada parameter fizikal dan bakat. Perbuatan yang dilakukan dalam kehidupan baru membawa kepada penjelmaan seterusnya. Kitaran ini dipanggil roda samsara.

Matlamat seseorang adalah pembangunan ke negara khas - pencerahan, yang dikeluarkan dari siri inkarnasi berterusan. Untuk mencapainya, anda perlu mengumpul tenaga positif. Budha percaya bahawa kehidupan tidak cukup untuk ini, oleh itu, seseorang mesti sentiasa membuat pilihan yang berpatutan terhadap pengaruh positif. Kesedaran penting, tindakan positif, dilakukan hanya kerana ketidakupayaan untuk bertindak sebaliknya, tidak akan membawa tenaga yang diperlukan.

pembersihan karma

Undang-undang karma

Cara paling mudah untuk memahami undang-undang karma adalah, kepada peminat fizik. Di sini juga, peraturan kesan songsang terpakai: maklumat yang dihantar ke dunia akan kembali. Masalahnya adalah bahawa seseorang tidak mengingati inkarnasi sebelumnya dan tidak tahu apa yang dia bayar dalam kehidupan semasa. Oleh itu, pencapaian Pencerahan adalah matlamat utama. Semua ini digambarkan oleh empat undang-undang:

  • kewujudan yang telah ditetapkan menyebabkan penderitaan;
  • masalah mempunyai sebab;
  • apabila ia dihapuskan, penderitaan juga akan hilang;
  • satu-satunya cara untuk menyingkirkan kesakitan adalah untuk mendapatkan kesedaran.

Hutang karmik

Tidak semestinya jumlah tindakan kehidupan masa lalu memberikan hasil yang positif, dalam kes ini mereka mengatakan bahawa karma yang buruk menghalang seseorang daripada berkembang. Ia dapat diatasi, tetapi hanya dengan merealisasikan tanggungjawab seseorang dalam segala hal yang berlaku. Tidak setiap tindakan ditentukan, tetapi hanya perkara utama, jadi dengan bantuan kerja keras ada peluang untuk memperbaiki keadaan. Jika tahap tindakan negatif terlalu tinggi, maka perkembangan hutang karma akan mengambil lebih dari satu penjelmaan.

Hubungan karmik

Setiap interaksi dengan makhluk lain mewujudkan sambungan yang melalui semua inkarnasi. Komunikasi yang lebih intim, semakin kuat thread ini. Hubungan karmik antara seorang lelaki dan seorang wanita adalah demonstrasi pasak sedemikian. Adalah dipercayai bahawa dengan kekuatan yang mencukupi, orang-orang dalam setiap penjelmaan akan mencari antara satu sama lain. Karma kesepian dapat dijelaskan oleh ketidakupayaan untuk bertemu dengan orang yang bersambung itu dalam inkarnasi sekarang atau tenaga negatif yang diperoleh dalam kehidupan masa lalu.

Sambungan yang terbentuk tidak selalu mempunyai warna yang positif, benang yang menyambungkan musuh dan mangsa sangat kuat. Dan sehingga konflik diselesaikan, individu tersebut akan tertarik kepada setiap kebangkitan. Ia berlaku bahawa lawan karma bertemu dalam keluarga yang sama, ia boleh menjadi saudara terdekat. Konflik yang lebih serius, semakin dekat hubungan antara para peserta.

apa karma

Perkahwinan Karmik

Kenal pasti rakan kongsi yang datang dari kehidupan masa lalu, anda boleh dengan kemudahan komunikasi yang menakjubkan pada permulaan kencan. Sikap sedemikian masuk ke dalam setiap penjelmaan, supaya seseorang memahami percanggahan yang ada. Sambungan karmik antara seorang wanita dengan seorang wanita juga mungkin, seks tidak tetap. Bekas pencinta boleh datang ke kehidupan seterusnya dalam badan seks yang sama kerana tindakan yang salah dari penjelmaan sebelumnya.

Penyebab penyakit karmik

Kejadian sesetengah penyakit adalah sukar untuk dijelaskan dari sudut pandang sains, dalam hal ini orang Kristian melihatnya sebagai ujian yang dihantar oleh pencipta. Penjelasan lain adalah penyakit karma. Ini bermakna seseorang itu bukan mainan di tangan tentera yang lebih tinggi, tetapi dia membayar perbuatannya sendiri yang dilakukan pada masa lalu dan kehidupan ini. Juga dipengaruhi oleh karma genus - sekumpulan aktiviti keluarga untuk beberapa generasi. Ia akan membantu untuk lebih memahami penyakit karma dan penyebabnya di bawah jadual.

Penyakit

Sebab

Alergi

Rasa lemah, mengabaikan kebolehan sendiri.

Influenza

Prinsip dan kepercayaan buruk.

Obesiti

Perasaan kerentanan, keinginan untuk perlindungan, kecemasan yang tinggi.

Dingin, SARS, ARI

Kemarahan dan kekecewaan yang tidak munasabah.

Karies, pulpa, masalah pergigian yang lain

Ketidakmampuan untuk mengambil tanggungjawab untuk kehidupan seseorang.

Gastritis, ulser

Takut masa depan, rasa takut, iri hati.

Bronkitis dan penyakit paru-paru lain

Sedasi, bergantung pada pendapat orang lain, keinginan untuk menyenangkan semua orang.

Kolitis, enterocolitis, penyakit lain pada kolon

Genangan dalaman, mengelakkan sebarang peristiwa, ketakutan pengalaman yang kuat, konservatisme berlebihan.

Patologi usus kecil

Kurang inisiatif, keinginan untuk mematuhi kehendak orang lain.

Diabetes mellitus, gangguan endokrin, penyakit pankreas

Kelembutan, kuasa yang berlebihan, keinginan untuk mengawal apa-apa perkara yang kecil.

Cystitis; Jangkitan dan penyakit lain dalam sistem genitouriner

Penggantungan dalam bidang intim, prejudis, pematuhan larangan hubungan seksual.

Infark, takikardia, hipertensi, hipotensi, patologi kardiovaskular yang lain

Kurang kegembiraan, takut akan manifestasi emosi positif dan cinta kepada orang lain.

Nefritis, penyakit batu ginjal, patologi buah pinggang yang lain

Sikap negatif terhadap orang lain, keinginan untuk mengubah segalanya, takut akan emosi yang kuat.

Penyakit Gallstone, DZHVP, penyakit saluran hempedu lain

Dendam lama, ketidakupayaan untuk memaafkan.

Sakit di dada

Takut cinta dan keintiman.

Gangguan mental dan CNS

Pergerakan terhadap undang-undang alam semesta, keengganan untuk mengerjakan kesilapan mereka, tindakan itu "terlepas".

Hepatitis, sirosis, patologi hati yang lain

Kekejaman dan kemarahan, dikhianati untuk perbuatan baik. Kesalahpahaman tentang kejahatan dan kemarahan sambutan.

Tumor ganas

Kemarahan yang kuat, kekecewaan, ketakutan dan ketidakberdayaan.

Bagaimana anda tahu karma anda?

Dalam setiap penjelmaan baru seseorang datang tanpa pengetahuan tentang kehidupan masa lalu. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenainya apabila anda mencapai Pencerahan atau dengan bantuan orang lain yang telah mencapai tahap ini. Diagnosis karma tidak boleh dijalankan dari jauh atau melalui perhitungan matematik, undang-undang umum tidak berfungsi di sini, penilaian yang mendalam mengenai keadaan setiap individu diperlukan. Oleh itu, adalah disyorkan agar tidak tergesa-gesa untuk mengetahui penjelmaan masa lalu, tetapi untuk meneruskan pembangunan diri, di mana mereka secara beransur-ansur akan mula menunjukkan diri mereka sendiri.

Bagaimana untuk memperbaiki karma?

Kemunculan kehidupan baru dengan bagasi negatif menimbulkan keperluan untuk mengerjakannya dalam inkarnasi baru. Cara cara membaiki karma, hanya satu - membawa ke dunia getaran yang sangat positif. Jika dalam kehidupan ini tidak datang untuk menyelesaikan kekurangannya, maka penjelmaan semula seterusnya akan lebih sukar. Setiap pelajaran perlu belajar, lari dari kuliah dan rasuah pemeriksa tidak akan berfungsi.

Tebusan Karmic

Kadang-kadang penyembuhan karma mengambil bentuk-bentuk pelik: orang mula memberkati mereka yang sakit, menjadi kebudak-budakan naif, menunjukkan rasa hormat kepada ibu bapa yang dianggap tidak patut dalam peranan ini. Ini adalah kerana pemahaman bahawa apa-apa penderitaan adalah wajar, jadi anda boleh menyingkirkannya hanya dengan kajian mendalam kekurangan anda sendiri. Masalah keluarga dapat membicarakan masalah yang tidak dapat diselesaikan dengan ibu bapa, dan mereka dapat diselesaikan dengan mengorbankan kebanggaan, yaitu membeli.

Bagaimana untuk membersihkan karma?

Tidak ada dukun dan penyihir boleh membersihkan karma, kerana ungkapan ini pada asasnya salah. Menghapuskan peristiwa-peristiwa masa lalu adalah mustahil, dan masa depan hanya bergantung kepada orang itu sendiri, jadi keinginan untuk menyucikan kelihatan tidak masuk akal.

  1. Untuk meningkatkan kewujudan kita sekarang dan meletakkan asas yang baik untuk penjelmaan seterusnya adalah mungkin, tetapi ia dilakukan oleh kontemplasi diri yang berpanjangan dan memikirkan semula kehidupan seseorang.
  2. Terdapat sedikit pengiktirafan terhadap kesilapan sendiri, perlu mengambil tindakan yang akan membantu mereka menghindari masa depan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 1 =