Posted on

di mana tangan gelang perkahwinan dipakai

“Cincin perkahwinan bukan hiasan yang mudah,” dinyanyikan dalam satu lagu yang terkenal. Simbol cinta dan kehidupan keluarga ini bermakna makna suci. Persoalan yang mengenainya tangan memakai cincin perkahwinan tidak mempunyai jawapan yang jelas, kerana terdapat tradisi di setiap negara. Adalah dipercayai bahawa tradisi bertukar-tukar cincin, watak agama, walaupun pada hakikatnya bahawa ia adalah berkaitan rapat dengan institusi awam perkahwinan.

Ia tidak diketahui apabila tradisi memakai cincin perkahwinan muncul, tetapi ada pendapat bahawa orang Mesir adalah orang pertama yang menukar mereka. Mereka membawanya ke kiri atas jari yang tidak disebut namanya. Mengikut legenda, itu adalah jari cincin yang “menghubungkan pautan” jantung dan urat, dan melambangkan cinta.

Di Rus purba juga bertukar-tukar cincin berkahwin, dan ia boleh dilakukan kedua-duanya dari logam dan ranting pokok. Di gelanggang tidak ada awal atau akhir, jadi lelaki keluarga baru dicetak percaya bahawa jika hari perkahwinan supaya berdering antara satu sama lain, kemudian suka akan kekal.

Di manakah tangan mereka memakai cincin pertunangan seorang lelaki?

Seperti yang kita katakan di atas, persoalan tangan apa yang dipakai oleh cincin perkahwinan lelaki bergantung kepada negara dan tradisi yang diterima di dalamnya. Sebagai contoh, Slavs memakai simbol cinta ini pada jari cincin tangan kanan. Peraturan yang sama berlaku kepada penduduk Greece, Poland dan Jerman.

Dan di sebelah kiri (juga di jari cincin) cincin perkahwinan dipakai di Sweden, Mexico, Amerika dan Perancis.

Pilihan tangan dikondisikan, pertama sekali, oleh agama. Di wilayah Rusia dan Ukraine, kekristenan meluas. Dan di kebanyakan negara Barat, Katolik dan Protestan berlaku.

Dengan cara ini, menarik adalah hakikat bahawa orang Armenia – dan mereka kebanyakannya berpegang kepada agama Kristian, memakai cincin perkahwinan di tangan kirinya. Didorong oleh hakikat bahawa ia adalah melalui jalan tangan kiri ke jantung lebih dekat. Oleh itu, kuasa cinta akan nyata itu sendiri yang paling kuat semasa saat-saat sukar dalam perhubungan.

Dalam agama Ortodoks, tangan kanan lebih “penting” – dibaptis, bersumpah kesetiaan dan banyak lagi. Negara-negara di mana cincin perkahwinan dipakai di sebelah kiri, pertimbangkan tangan kiri lebih penting, karena ia lebih dekat dengan hati. Ini bermakna selepas perkahwinan, pasangan pengantin “memberi hati” satu sama lain.

Juga, ia dipercayai bahawa kerana kebanyakan orang tangan kanan adalah “bekerja” dan menangkap mata lebih kerap perasan sekitar dengan cepat, bahawa manusia tidak bebas, dan ia akan menghapuskan percubaan yang tidak perlu untuk bertemu.

Di mana tangan wanita memakai cincin pertunangan?

Pencinta mempunyai satu lagi tradisi. Apabila seorang lelaki muda membuat tawaran seorang kekasih, dia mempersembahkannya dengan cincin pertunangan. Di Rusia dan Ukraine, wanita memakai cincin pertunangan di tangan kanan yang sama, di jari yang tidak disebutkan namanya. Selepas perkahwinan, bersama dengan perkahwinan, anda hanya boleh memakainya.

di mana tangannya adalah cincin pertunangan seorang lelaki

Selepas perceraian, selalunya bekas isteri mengeluarkan cincin. Jika salah seorang pasangan meninggal dunia, balu atau duda memakai cincin perkahwinan di sisi bertentangan – ia dipercayai bahawa dengan cara ini menghormati memori dan menjaga cinta.

Sudah tentu, setiap orang memutuskan pada tangan mana yang dia memakai cincin perkahwinan, kerana cinta itu dimasukkan ke dalam cincin rasa masing-masing. Dan ia adalah sangat penting untuk ingat bahawa tidak ada cincin di jari manis, tiada setem dalam pasport dan sijil perkahwinan tidak dapat mengekalkan hubungan dan mengekalkan kehidupan keluarga. Oleh itu, anda perlu bekerja pada hubungan mereka selama-lamanya, dan yang paling penting – bersama-sama, bekerja bersama-sama, kerana perkahwinan itu – bukan sahaja adat, tradisi, dan perkahwinan yang indah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − = 88