Posted on

Hammer of the Torah dalam mitologi - legenda

A tempat kehormatan di tuhan Scandinavian mengambil Thor – dewa guruh dan kilat, tuhan-tuhan penaung dan lelaki. Thor Hammer – Mjolnir – senjata suci yang mempunyai Thor, bersama-sama dengan sarung tangan ajaib dan tali pinggang, dua kali ganda tenaga dan berapa banyak yang tidak akan meninggalkan dia Thor, Mjolnir sentiasa kembali kepada pemilik.

Tukul Thor – apa itu?

Di atas pokok abu Igragrasil yang besar, di tengah, di mana daun yang paling indah tumbuh, adalah bandar rakyat Mirhard. Dia diancam oleh makhluk-makhluk yang dahsyat – gergasi dan raksasa, tetapi ada juga pertahanan – tuhan Thor dengan tukul sihirnya. Apakah pukulan Thor? Mjolnir – kilat yang menyentuh sasaran, tukul Torah adalah senjata sihir yang selalu kembali kepada pemiliknya.

Apa rupa tukul Thor seperti?

Tukul Thor agak tidak seimbang. Dia mempunyai pegangan pendek, pukulan besar dan pusat graviti yang beralih. Tukul Thor adalah lambang kuasa-kuasa yang merosakkan dan kreatif, senjata terbaik menentang kejahatan. Tukul digambarkan sebagai anak panah yang lebar, melihat ke bawah, dihiasi dengan rune. Pada batu purba, tukul digambarkan sebagai swastika kedua-dua kidal dan tangan kanan, atau dalam bentuk rune menyerupai T yang terbalik.

Thor’s Hammer – Mythology

Thor adalah anak tuhan syurga Odin dan Mother Earth, Jordan, dan oleh itu, memerintahkan guruh dan kilat, dia pada masa yang sama berdiri untuk orang miskin dan mempertahankan para petani. Di Scandinavia, para gergasi melambangkan kejahatan sejagat, dan Thor, menurut legenda, melancarkan gergasi setiap masa, menghancurkan mereka dengan tukul yang mematikan. Mjolnir terbang begitu pantas sehingga dia panas-panas, dan Tor mempunyai sarung tangan besi khas di mana dia boleh mengambil tukul.

Tukul Thor – legenda mengatakan bahawa beliau bukan sahaja boleh membawa maut, tetapi juga kuasa kebangkitan, sekali Thor membunuh seorang kambing untuk menyediakan makanan mesra, tetapi orang-orang miskin, dan pada waktu pagi berkumpul semua tulang-tulang dan membangkitkannya. Dengan bantuan tukul Norsemen memberkati perkahwinan, imejnya telah diletakkan di bawah bantal untuk pasangan pengantin Thor menghantar mereka anak-anak yang sihat.

tukul torus

Siapa yang membuat tukul Thor?

Mengapa mengendalikan tukul begitu pendek? Tukul itu dipalsukan oleh kerdil-tvergie – tukang menguasai yang menjadikan khazanah paling penting para dewa Asgard. Loki tuhan api berhujah dengan kerdil, saudara-saudara Brock dan Sidri bahawa mereka tidak dapat melakukan perkara-perkara yang sama dengan khazanah ini. Menghidupkan seekor lalat, dia cuba menghalang kerdil daripada memalsukan tukul, kerana dia dengan cepat meletakkan kepalanya dan berhujah. Ketua Loki diselamatkan oleh One, melarang ia dipotong, dan bukannya kerdil menjahit mulutnya.

Dengan mulutnya dijahit, Loki tidak lagi boleh menafikan kerdil, tetapi kerana dia mengendalikan Mylnir terlalu pendek. Walau bagaimanapun tukul itu diiktiraf sebagai produk paling hebat dan telah dibentangkan kepada Taurat untuk perlindungan daripada gergasi sebagai bandar tuhan-tuhan Asgard, dan bandar manusia Mirhard. Thor tuan palu itu, dan walaupun reka bentuk aneh Mjolnir tidak menghalangnya dari tepat memukul sasaran kedua-duanya dalam pertempuran jarak jauh dan jarak jauh.

Siapa yang boleh menaikkan tukul Thor?

Mjolnir keluar sangat berat, sehingga hanya tuhan yang hebat yang dapat dimiliki Thor, tidak ada orang lain yang dapat menaikkannya. Namun, siapa yang boleh menaikkan tukul Thor? Mitos-mitos Scandinavia bercakap tentang hari terakhir Ragnarok, apabila pertempuran hebat akan berlaku antara raksasa dan tuhan, hari apabila semua tuhan-tuhan itu binasa. Pada hari ini, menurut nubuatan, raksasa dan gergasi akan bersatu untuk menentang Asgard. Thor akan berperang melawan ular dunia Yormungand dan mengalahkannya, tetapi dia sendiri akan binasa dari racun ular.

Tukul itu akan dibangkitkan oleh Magni, anak Thor, yang diperkirakan akan melampaui bapanya. Dia dapat mengambil Mjolnir dan meneruskan pertempuran. Selepas kematian dunia, kelahiran semula akan bermula, Magni akan mewarisi tukul dan, bersama dengan yang lain, yang selamat, akan menciptakan dunia baru. Mengikut tradisi kuno, tukul Taurat dan martabatnya akan kembali ke syurga, dan pukulannya akan menyambut awal kehidupan baru.

Siapa yang memecahkan tukul Thor?

Imej tuhan Thor dengan tukul aktif digunakan dalam penciptaan kartun, filem ciri. Dalam komik syarikat Marvel Comics Thor muncul pada tahun 1962. Dalam komik, Tuhan juga aktif menggunakan tukul Thor, sejarahnya agak berbeza daripada mitologi – Mjolnir beberapa kali dimusnahkan dan dibina semula.

 1. Bor – datuk Taurat, berada di dunia orang, di bawah pengaruh Loki sihir (dalam komik Loki musuh Taurat), bukannya orang melihat monster dan raksasa. Thor berjuang dan menang, tetapi Mjolnir rosak teruk.
 2. Destroyer juga merupakan wira buku komik, musuh Thor, dalam salah satu pertempuran memotong tukul separuh dengan balok tenaga
 3. Orang molekul adalah watak buku komik yang mengawal semua molekul di alam semesta. Memisahkan molekul artifak beberapa wira-wira, termasuk Mjolnir. Kemudian dia memulihkannya.
 4. Salah satu tuhan yang gelap Perikus memotong Mjolnir dengan serongnya.
 5. Dalam filem terakhir Marvel Studios “Tor: Ragnarok” Mjolnir sekali lagi akan dimusnahkan, kali ini dewi kematian Heloy.

Tukul Thor di kalangan Slavs

Tanda tukul Thor adalah sering dijumpai di azimat Viking, walau bagaimanapun, seperti azimat adalah ahli arkeologi di penggalian di rantau Novgorod, berhampiran Rostov Besar dan Yaroslavl. Perkataan Myelnir adalah konsonan dengan kilat kata Slavonic. Perun, tuhan yang mempunyai ribut petir, bahkan kelihatan seperti Taurat. Ini adalah bukti budaya Eropah Utara tunggal. Kapak Perun baik boleh analog Scandinavia Mjolnir, dan nilai-nilai yang mereka suka – dan kapak dan tukul melindungi orang, dengan bantuan kedua-dua tuhan-tuhan dan membunuh musuh-musuh yang di perintah jagaan. Kita boleh mengatakan bahawa tukul Taurat Slavs dan kapak Perun adalah sama.

apa nama tukul itu

Hammer of Torah

Apa arti tukul Thor adalah azimat yang sangat kuat yang melambangkan kesuburan, keseimbangan dunia. Pada mulanya ia hanya digunakan oleh askar, untuk memberikan kuasa dalam peperangan, maka makna itu tersebar ke kehidupan sehari-hari – mereka dikuduskan oleh perkawinan dan peristiwa penting lainnya dalam kehidupan. Cara memakai pisau tukul Thor:

 1. Hanya lelaki itu, pahlawan boleh memakai jimat di lehernya.
 2. Wanita tidak memakai jimat, tetapi meletakkan imej mereka di dalam rumah – untuk perlindungan, untuk penambahan dalam keluarga.
 3. Tidak diinginkan untuk memakai jimat pada tali, rantai perak yang terbaik.
 4. Jangan sering melepaskan jimat, lebih baik jika ia tersembunyi di bawah pakaian.
 5. Hammer Thor tidak dapat hidup bersama dengan imej reptilia, dan jika anda mempunyai loket atau cincin dengan simbolisme semacam itu, pilih satu perkara, jika tidak, talismans akan bertentangan dengan satu sama lain.
 6. Apabila memakai azimat tersebut tidak boleh lupa bahawa salah satu nilai utamanya – simbol bumerang, jika pemakainya melakukan sesuatu, ia pasti untuk kembali kepada-Nya, dan hanya bergantung kepada pemilik azimat tersebut – ia akan menjadi baik atau buruk.

Filem mengenai tukul Thor

Banyak filem telah ditembak, yang menampilkan tukul Thor:

 1. Thor: Hammer of the Gods (2009) – Palu dewa-dewa sering dalam visi kepada pemimpin Viking Taurat yang berani.
 2. Thor (2011) – Mulai sekarang, hanya mereka yang layak mendapat kuasa Taurat akan dapat menaikkan Mjolnir;
 3. Thor 2: Kerajaan Kegelapan (2013) – penjahat Malekit merindui untuk mewujudkan kekuatan kegelapan di sembilan dunia, Thor, dengan tukulnya sekali lagi menyelamatkan dunia dari kehancuran;
 4. Thor: Ragnarok (2017) – Mjolnir akhirnya akan musnah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 − 85 =