Posted on

Nama Tuhan

Penaung orang Yahudi adalah tuhan Yahweh - yang mempunyai banyak nama Tuhan dalam Perjanjian Lama. Kultus Tuhan Tuhan ada sebelum suku-suku Yahudi bergabung dalam keadaan Israel dan menyiratkan kewujudan tuhan-tuhan lain di kalangan orang lain.

Kultus Tuhan Yahudi Tuhan

Kultus Tuhan Yahweh pada asalnya wujud dalam suku Yahudi. Lain-lain suku Yahudi menghormati dewa mereka - Anata, Shaddaya, Moloch, Tammuz. Tuhan Tuhan pada waktu itu digambarkan dalam bentuk singa dan lembu jantan. Apabila keturunan Yehuda menjadi pemula penyatuan orang-orang Yahudi, Yahweh menjadi penaung dari seluruh kerajaan Israel. Ini berubah rupa Yahweh - ia menjadi seperti manusia.

Menurut orang-orang Yahudi, Yahweh tinggal di Gunung Sinai, sehingga ada layanan yang dihasilkan, termasuk pengorbanan darah wajib. Dan bukan hanya haiwan, tetapi juga orang - musuh orang Yahudi telah dikorbankan.

Tuhan tuhan Yahudi sering berkomunikasi dengan orang secara langsung, turun dari langit dalam bentuk cahaya atau lorong api. Cintailah istimewa Yahweh telah dinikmati oleh Musa, yang kepadanya tuhan pertama kali menamakan namanya, membantu membawa keluarganya keluar dari Mesir, dan juga memberikan tablet dengan Perintah-perintah. Peristiwa-peristiwa ini diterangkan secara terperinci dalam Perjanjian Lama.

Para penyelidik moden yang telah mempelajari Perjanjian Lama dan Baru secara terperinci menyatakan bahawa Tuhan di dalam bahagian-bahagian Alkitab ini digambarkan agak berbeza, dan beberapa peristiwa utama, misalnya, penciptaan dunia, juga menyimpang. Itulah sebabnya timbul banyak anggapan mengenai siapa Tuhan tuhan sebenarnya. Menurut versi beberapa penyelidik, ia adalah setan, kejam dan menuntut pengorbanan berdarah.

Menurut versi lain, tuhan Yahweh memiliki asal luar angkasa. Berikut adalah beberapa fakta untuk membuktikan teori ini:

  • perihalan "Kemuliaan Tuhan" dalam kitab nabi Yehezkiel adalah mencurigakan mengingatkan perihal pesawat;
  • imej pesawat berbentuk cakera ditemui pada ikon kuno dan mural di kuil-kuil;
  • Yahweh merujuk kepada "anak lelaki", menjauhkan diri dari mereka;
  • Yahweh mampu menjangkiti orang dengan penyakit yang mengerikan dan mengubati.

Hari ini, Saksi-Saksi Yehuwa yang terkenal menyembah Tuhan Tuhan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2