Posted on

bagaimana untuk menarik rebusMenyelesaikan teka-teki adalah hiburan kegemaran untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur. Di samping itu, pelajaran ini sangat berguna, kerana dalam beberapa kes untuk mencari jawapan, perlu menghabiskan banyak usaha dan secara serius “memecahkan” kepala.

Walau bagaimanapun, caj yang baik untuk minda bukan hanya penyelesaian teka-teki, tetapi juga kompilasi mereka. Walaupun hari ini terdapat banyak program komputer yang menghasilkan teka-teki sedemikian dalam hitungan detik, rebus yang disusun secara bebas selalu lebih menarik dan menarik.

Membuat rebus tidak semudah itu. Bahawa teka-teki yang diterima tidak terlalu mudah, ke atas penciptaannya adalah perlu untuk dicuba. Di samping itu, teka-teki yang disusun mesti mematuhi peraturan dan cadangan tertentu, yang mesti diambil kira semasa penyulitan. Dalam artikel ini kita akan memberitahu anda bagaimana untuk mengarang pelbagai teka-teki, dan memberi contoh yang visual akan melihat kehalusan mewujudkan teka-teki sedemikian.

Bagaimana untuk mengarang teka-teki dari perkataan dalam gambar?

Pertama sekali, anda perlu memilih perkataan atau frasa yang anda mahu menyulitkan. Tuliskannya di atas selembar kertas tanpa ruang atau tanda baca – semua huruf dan kata sepatutnya pergi satu demi satu. Sangat berhati-hati membaca beberapa kali bertulis dari kiri ke kanan, dan kemudian – sebaliknya. Cuba cari kata-kata biasa yang terdiri daripada 2-5 huruf. Beri perhatian khusus kepada kebetulan kombinasi huruf dengan nama nota, jika ada. Khususnya, anda boleh menulis rebus menggunakan nota seperti yang ditunjukkan dalam angka ini:

bagaimana untuk menarik rebus 1

Pilih elemen yang ditonjolkan, penanda, dan petikan kecil di atas atau di bawah frasa yang akan disulitkan. Cuba untuk menggambarkan perkataan yang diterima secara skematik, mencatatkan semua kemungkinan varian pembentukan teka-teki. Selepas itu, kembali kepada frasa asal atau perkataan dan pilih di dalamnya serpihan-serpihan yang bertepatan dengan berbagai alasan, sebagai contoh, “di atas”, “y”, “dalam”, “di bawah,” dan sebagainya.

Beri perhatian kepada hakikat bahawa ada kemungkinan untuk menyulitkan kata dalam rebus dengan penggunaan huruf yang berdiri di satu sisi preposisi – “Nama”, dan pada yang berlainan, – “ANAM”. Begitu juga, jika ada, periksa fragmen yang sepadan dengan perkataan “jantina”, “pasangan” dan “ketiga”. Anda boleh memaparkannya dalam bentuk gambar dengan cara yang berbeza, sebagai contoh:

bagaimana untuk menarik rebus 2 bagaimana untuk menarik rebus 3 bagaimana untuk menarik rebus 4

Seterusnya, anda perlu pergi ke carian untuk kata-kata yang sebahagian daripada frasa tertentu di bahagian. Untuk melakukan ini, baca semula tugas beberapa kali dari kiri ke kanan dan dalam urutan terbalik dalam blok berasingan 2-3 huruf berturut-turut dan cuba mencari perkataan yang bermula atau berakhir dengan huruf ini. Buat petak bual dan tandai dengan koma, berapa banyak huruf dalam perkataan baru harus dibuang. Perhatikan bahawa dalam apa-apa perkataan, tidak lebih daripada separuh huruf boleh “dibuang”. Sebagai contoh:

bagaimana untuk melukis teka-teki 5 bagaimana untuk menarik rebus 6 bagaimana untuk menarik rebus 7

Sekiranya anda masih mempunyai item yang tidak disenarai, anda boleh menggantikannya dengan imej yang mengandungi huruf tersebut secara rawak. Dalam kes ini, anda perlu membuat petak yang sama, nombor huruf dan tuliskannya mengikut urutan yang anda mahu gunakan. Misalnya, perkataan “daya” yang anda dapat dari konsep “rubah”, menambahkan imej haiwan ini dan menulis di sebelahnya jujukan “3, 2, 1, 4”:

bagaimana untuk melukis teka-teki 8

Untuk membuat rebus yang benar-benar baik, anda boleh menggunakan tidak lebih daripada dua elemen seperti ini.

Akhirnya, peringkat akhir akan menjadi pemilihan elemen yang paling sesuai dan penyulitan mereka dalam gambar. Gambar-gambar yang sesuai yang boleh anda ambil sendiri atau gunakan untuk imej yang berbeza dari Internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 − 41 =