Posted on

Jadual berat badan semasa kehamilanSetiap wanita yang mengasuh bayinya prihatin terhadap berat badan semasa mengandung, kerana ini sangat mempengaruhi perkembangan bayi dan kesejahteraan ibu masa depan.

Dalam setiap tiga trimesters kenaikan adalah berbeza, tetapi ia juga perlu diambil kira hakikat bahawa sesetengah wanita pada mulanya mempunyai berat badan yang rendah, sementara yang lain – lebihan berlebihan dalam bentuk obesiti.

Untuk menentukan indeks jisim badan, yang menunjukkan sama ada berat badan normal atau tidak, terdapat jadual khas, di mana:

  • sehingga 18.5 – kurang berat badan;
  • sehingga 25 – normal;
  • sehingga 30 lebihan;
  • Di atas 30 – obesiti.

Untuk mengira BMI anda, anda perlu membahagikan berat dengan ketinggian di dataran.

Jadual berat badan dalam kehamilan 2

Seorang doktor yang mengawasi perkembangan janin mempunyai jadual khas untuk mendapatkan berat semasa kehamilan, di mana norma ditunjukkan – ambang maksimum yang dibenarkan untuk peningkatan dalam setiap minggu.

Jadual berat badan dalam kehamilan 1

Berat badan pada trimester pertama kehamilan

Norma untuk permulaan kehamilan adalah peningkatan satu kilogram setengah – ini adalah purata. Untuk wanita penuh, tidak lebih daripada 800 gram diletakkan, dan untuk wanita yang kurus – sehingga 2 kilogram untuk keseluruhan trimester pertama.

Tetapi selalunya tempoh ini tidak sesuai dengan jadual berat badan semasa mengandung, kerana pada masa ini kebanyakan wanita mempunyai toksikosis. Seseorang mengelakkan makan berlebihan dan oleh itu menerima kurang kalori, dan seseorang mengalami muntah yang tidak dapat dipercayai dan bahkan kehilangan berat badan. Keadaan sedemikian mestilah berada di bawah kawalan doktor.

Berat badan pada trimester kehamilan kedua

Dari 14 hingga 27 minggu – masa yang paling baik dalam kehamilan keseluruhan. Ibu masa depan tidak lagi berasa toksik dan mampu makan dengan baik. Tetapi ini tidak bermakna bahawa anda perlu makan selama tiga. Makanan harus paling berguna, tetapi tidak terlalu tinggi kalori, supaya berat badan mingguan tidak melebihi 300 gram yang ditetapkan.

Doktor tidak tanpa alasan memberi amaran kepada ibu masa depan bahawa pada minggu-minggu terakhir kehamilan, berat badan semakin meningkat. Dan jika ada semua tanpa sekatan dalam trimester kedua, terdapat risiko melahirkan bayi besar – lebih daripada 4 kilogram, dan kemungkinan membina kencing manis bersalin.

Berat badan pada trimester kehamilan ketiga

Sekiranya berat badan telah menjadi berlebihan pada trimester terakhir, doktor boleh mengesyorkan memunggah hari yang membolehkan untuk melambatkan keuntungan berat badan yang aktif dan memberi badan itu berehat. Berdasarkan jadual, berat badan semasa mengandung, dalam tempoh akhir berlaku agak intensif dari 300 g hingga 500 g setiap minggu.

Jadual penambahan berat badan kehamilan 3

Oleh itu, pada masa bayi dilahirkan, seorang ibu dengan berat badan pra-kehamilan yang normal dapat memperoleh 12-15 kilogram, dan wanita, yang pada asalnya mempunyai berat badan yang tinggi, tidak boleh menimbang lebih dari 6-9 kg. Wanita yang sama dibenarkan memulihkan sehingga 18 kg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 − 57 =