Apa yang perlu diambil dengan menopaus? | proektdem.com

Apa yang perlu diambil dengan menopaus?

apa yang perlu diambil dengan menopaus

Sering kali gejala yang dikaitkan dengan menopaus membawa banyak kesulitan kepada seks yang lebih adil. Mengurangkan kualiti hidup, keupayaan kerja dan kesejahteraan keseluruhan. Menghadapi latar belakang penurunan tahap estrogen, mungkin ada masalah kesihatan, dan penyusunan hormonal juga dapat dilihat pada bahagian luar. Lagipun, walaupun menopaus adalah proses semulajadi dalam badan, tetapi ia memberi banyak masalah:

 • pasang surut;
 • keadaan psiko-emosi yang tidak stabil;
 • insomnia;
 • berpeluh;
 • penyakit kardiovaskular;
 • osteoporosis;
 • kulit kering, rambut;
 • kekeringan faraj dan kesakitan semasa hubungan seksual.

Dan ini bukan senarai keseluruhan ciri-ciri simptomologi dari tempoh climacterium. Oleh itu, timbul persoalan, apa yang perlu diambil dengan menopaus, untuk mengurangkan manifestasi negatif perubahan berkaitan dengan usia.

Apa yang perlu diambil dengan menopaus?

Secara semulajadi, dalam memilih ubat yang lebih baik untuk diambil dengan menopaus, anda tidak boleh melakukan tanpa berunding dengan doktor. Walau bagaimanapun, keseluruhan spektrum ubat yang mungkin boleh dibahagikan:

terapi penggantian hormon (mempunyai beberapa kesan sampingan dan kontraindikasi);

 • Ia boleh diambil semasa ubat hormon dan homeopati menopause yang mengandungi fitoestrogen dalam komposisi mereka, yang ketara mengurangkan risiko kesan sampingan;
 • Perkara paling selamat yang paling disyorkan untuk mengambil semasa menopaus adalah kompleks vitamin dan mineral untuk mengekalkan daya hidup.

Oleh itu, pertimbangkan dengan lebih terperinci ubat dari senarai yang mengesyorkan mengambil dengan menopause.

Yang pertama dalam senarai adalah terapi penggantian hormon. Ia didasarkan pada pengambilan ubat, dalam formulasi yang merangkumi hanya estrogen atau estrogen dengan progesteron. Ini paling kerap digunakan dalam keadaan kritikal, kerana ia mempunyai jumlah kesan sampingan yang mencukupi. Dalam kes-kes di mana ia dianggap bahawa ia adalah perlu untuk mengambil hormon pada menopaus, memerlukan pemeriksaan fizikal yang lengkap dan pelantikan doktor. Kerana rawatan ini mempunyai senarai kontra (penyakit jantung, kanser, masalah hati dan laluan biliary, pendarahan yang tidak diketahui asal).

Baru-baru ini, ubat-ubatan bukan hormon dan homeopati sering disukai. Mereka berasaskan phytoestrogen - pengganti semula jadi untuk estrogen hormon seks wanita, asal tumbuhan. Para saintis masih menyiasat kesan phytohormone ini pada badan wanita dan pada tahap ini tiada kesan sampingan telah dikenalpasti. Phytopreparations mengeluarkan manifestasi gejala klimaksik, yang mempengaruhi badan pada prinsip terapi hormon, tetapi mengelakkan kesan sampingan. Oleh itu, jika persoalannya, apakah yang lebih baik untuk diambil dengan menopaus, banyak bersandar ke makanan tambahan dan homeopati.

Apakah vitamin yang perlu diambil dengan menopaus?

Dengan gaya hidup sibuk hari ini dengan diet yang tidak seimbang, kurang rehat dan tidur, persoalan sama ada apa vitamin untuk mengambil, perlu bukan sahaja di kemuncak, tetapi juga sebelum ia bermula. Dan sejak dalam masa menopause seorang wanita perlu merawat tubuhnya dengan sangat hati-hati, pertama sekali, diet harus termasuk:

 • retinol (meningkatkan fungsi ovari, memperbaiki keadaan membran dan kulit mukus);
 • vitamin E (merangsang kelenjar seks wanita);
 • asid askorbik (menguatkan dinding pembuluh darah);
 • vitamin D (membantu mengasimilkan kalsium, yang amat penting dalam tempoh ini);
 • bagaimana untuk mengambil bijak dengan menopaus

 • vitamin B6, B12, B1, B9 (memperbaiki keadaan sistem saraf, kardiovaskular, kulit dan sebagainya).

Perubatan tradisional

Apabila menghapuskan gejala menopaus, seseorang harus memberi penghormatan kepada ubat rakyat, banyak resipi yang membantu menghilangkan pelbagai penyakit. Penyelesaian terbaik untuk masa yang lama dianggap bijak. Anda perlu belajar cara bijak mengambil bijak dengan menopaus, dan mungkin ia akan menyelamatkan anda dari masalah yang mengiringi tempoh ini.

Sage diterima semasa hari dalam dalam bentuk sup mempunyai tindakan anti-penuaan yang kuat (2 sudu besar herba sudu 2 cawan air mendidih.): Mengaktifkan nada seluruh badan, terutamanya kulit, bergelut dengan berpeluh, tenaga, membantu untuk menghadapi tekanan.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

4 + 5 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: