Posted on

penyelesaian lugol

Lugol adalah “pemastautin” yang berterusan dari dada ubat rumah orang ramai, kerana ia sangat diperlukan untuk selesema, ketika tekak meradang. Mari kita lihat dengan lebih dekat produk farmaseutikal ini, dan ketahui cara menggunakannya dengan betul, dan dalam apa kes ia boleh menjadi ubat yang berkesan.

Komposisi Lugol

Bercakap mengenai komposisi Lugol, adalah penting untuk menjelaskan apa bentuk keluaran dalam soalan: jika kita bercakap mengenai semburan Lugol – format moden alat ini, maka anda affirmatively boleh menyimpulkan bahawa ia terdiri daripada iodin, kalium iodida, gliserol dan air yang ditapis.

Semburan sama rata merapikan tekak, dan tidak memerlukan cara tambahan untuk pemprosesan, seperti halnya dengan larutan.

Sekiranya kita bercakap mengenai penyelesaian lyugol, maka dapat dicatat bahawa kandungan gliserin di dalamnya lebih besar, dan komponen yang lain – kalium iodida dan air yang disucikan disimpan dalam jumlah yang sama seperti semburan.

Lugol dengan gliserin adalah kombinasi yang baik untuk rawatan tekak, kerana kedua-dua agen adalah antiseptik.

Iodine menggalakkan pengembangan kapilari, yang mana kerongkongnya panas, dan gliserin melumasi permukaan yang meradang dan mengurangkan kerengsaan.

Bentuk pelepasan kemudahan:

  • semburan;
  • penyelesaian.

Salep Lugol tidak wujud, walaupun mereka dilincirkan, termasuk permukaan kulit.

Penggunaan Lugol dengan gliserol

Penggunaan lugol boleh diubah: mereka diiringi oleh membran mukus laring dan mereka membuat permohonan untuk stomatitis.

Iodin sebagai bahan aktif utama lyugol boleh menghancurkan bakteria gram-negatif dan gram-positif, serta flora kulat. Oleh itu, lyugol dengan sakit tekak teruk boleh mengatasi tugasnya, tetapi dengan itu ia bernilai menggunakan cara yang lebih berkesan jika agen penyebab penyakit itu adalah staphylococcus, kerana ia kurang tahan terhadap bahan Lugol.

Penggunaan lugol dengan gliserin juga digunakan untuk stomatitis, yang disertai dengan rupa ulser pada rongga mulut. Dalam kes ini, gunakan lyugol membuat appliqués, memohon ubat pada sekeping bulu kapas atau bulu kapas dan memohon selama 20 minit ke kawasan yang terjejas.

Outwardly lugol digunakan untuk menyembah, juga dalam bentuk appliqués.

Bagaimanakah dan bila untuk merobek tekak dengan lugol?

Cara yang paling berkesan untuk tekak adalah lugol dalam bentuk penyelesaian. Hakikatnya ialah apabila merawat dengan semburan, tekak diiringi dengan titisan kecil, dan apabila tekak dilincirkan dengan larutan, kawasan yang meradang dirawat dengan lebih teliti dan agennya rata.

Oleh itu, untuk rawatan kualitatif, lebih baik mengabaikan semburan dan menghentikan pilihan pada kaedah “nenek”.

Untuk melancarkan tekak, ambil beberapa tunas kapas, larapkan satu dalam larutan dan pelincir satu sisi tekak. Kemudian ambil tongkat bersih yang lain, larutkan dalam larutan dan merawat bahagian lain dari tekak.

Selepas rawatan, anda dinasihatkan untuk tidak minum atau makan selama 45 minit.

Dengan sejuk, sensasi pertama yang tidak selesa di kerongkong, melincirkannya dengan lugol. Ia adalah sangat penting untuk merawat tekak dengan lugol untuk malam pada malam pertama penyakit – ubat yang indah ini boleh membawa kepada pemulihan jika virus dan bakteria belum tersebar. Faktanya ialah semakin lama kesan lyugol pada tekak adalah, lebih baik, dan oleh itu rawatan petang sangat berkesan.

komposisi lugol

Pelinciran tekak adalah mungkin sepanjang hari – tidak lebih daripada 5-6 kali semasa terjaga.

Anda boleh menggunakan lugol dari usia tiga tahun.

Contraindications

Semasa mengandung dan menyusu, ubat ini adalah kontraindikasi.

Ia juga dilarang untuk orang yang mengalami thyrotoxicosis, kerana iodin terlibat dalam pembentukan hormon T3 dan T4.

Orang yang mengalami penyakit decompensated buah pinggang dan hati dan dermatitis herpetiformnya juga harus menolak menggunakan ubat ini.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − = 7