Posted on

resipi kubus

Quince kubus (kubite, kubate) – pastri tradisional di dapur Krymchaks, dari mana hidangan itu tersebar di kalangan kumpulan etnik lain yang tinggal di Crimea, sekarang, misalnya, dianggap Tatar. Ia adalah kiub dengan daging dan kentang, sering dengan nasi. Kadang-kadang mereka memasak dan kiub dengan labu. Dalam versi tradisional, pai itu disediakan dari pastri puff atau dari yis sederhana.

Sekat pada kiub

Bahan-bahan:

 • 4-5 gelas tepung gandum;
 • 400-500 gram lemak penggemukan atau pedalaman;
 • 1 garam garam;
 • air.

Penyediaan:

Pisau lemak sangat dicincang halus atau melalui penggiling daging. Kita mesti menuangkan tepung ditapis ke papan pemotong dengan slaid dan membuat alur di tengah, di mana kita menyebarkan lemak yang disediakan. Tepung tepung dengan teliti dengan gris, kemudian, secara beransur-ansur menuangkan air masin, kupas adonan curam. Kacau aduk dengan hati-hati dan bahagikan kepada dua bahagian yang tidak sama (besar – untuk substrat, lebih kecil – untuk lapisan atas pai).

Bekerja dengan ujian

Melincirkan tangan dengan lemak atau minyak (sayuran atau krim), setiap bahagian doh ditarik ke dalam satu bundle dan dilancarkan di atas papan dalam lingkaran dengan lingkaran. Anda juga boleh sandwic doh, terlebih dahulu dengan menggulingkannya beberapa kali dalam kek dan dioles dengan lemak cair, dan kemudian dilipat ke dalam lingkaran lingkaran, seperti yang dijelaskan di atas. Doh disediakan dengan cara ini, kami pergi ke jarak, dan pada masa ini kami menyediakan pengisian.

Mengisi kubus

Bahan-bahan:

 • gram 600-800 kambing muda (lebih baik menggunakan bahagian toraks);
 • 4-5 kepala bawang sederhana;
 • 4-5 kentang sederhana bersaiz sederhana;
 • hijau parsnips dan pasli;
 • ray hijau;
 • 2-4 masak tidak terlalu berair tomato;
 • lada tanah;
 • garam;
 • beberapa air atau sup.

Penyediaan:

Potong daging ke dalam kepingan, simpan tulang rusuk dan tulang rawan. Kupas kentang dipotong menjadi kepingan nipis (semirings merentas). Pada musim panas-musim gugur, tomato dan sayur-sayuran ditambah (pasli, parsnip, bawang hijau, dan lain-lain). Pengisian harus cukup berair.

Pada papan yang terapung, kami melancarkan sekeping doh spiral untuk bahagian bawah pai (secara berkala menjadikan bahan kerja) dengan ketebalan kira-kira 0.6-0.8 sentimeter. Kami menyebarkan lapisan bawah adonan di bahagian bawah kuali yang cukup dalam, disejukkan dengan minyak atau minyak. Tepi lapisan yang lebih rendah harus menutup rim (yaitu, dinding lembaran penaik). Di atas doh meletakkan lapisan pengisian: bawang cincang, kemudian irisan kentang, dan di atas – daging cincang. Tuangkan rata lada dan garam sedikit. Kami menyebarkan tumbuhan kehijauan dan tomato dari atas.

Bakar kek

Sekarang kita melancarkan lapisan atas, di tengah-tengahnya kita membuat lubang, di sekelilingnya kita menaikkan tepi doh dan, mengoyaknya, menghiasinya dengan sewenang-wenangnya. Tutup lapisan atas dengan kek pengisian. Kami menyambung dan melindungi tepi. Melalui lubang yang kita isi 2-3 sudu sup daging atau air. Permukaannya dilincirkan dengan telur atau daun teh yang kuat. Letakkan dulang pembakar dengan kek dalam ketuhar. kiub dari pastri puffBakar kiub pada suhu sederhana. Apabila bahagian atas kiub itu ditenun, tuangkan lagi 2-3 sudu kuah atau air melalui lubang dan biarkan suhu lebih rendah. Waktu penaik ialah kira-kira 1 jam.

Kubet dengan labu

Resipi untuk memasak kubus dengan labu pada asasnya sedikit berbeza daripada daging. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa dalam kes ini, anda boleh menggunakan daging cincang, rebus labu labu dan kukus dan rebus, atau daging labu dan beras tanpa daging. Daripada lemak, anda boleh menggunakan mentega semulajadi. Pai kiub berkhidmat dengan teh yang baru diseduh, dengan sup panas, koumiss atau meja wain Crimean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 62 = 65