Posted on

hari kerja yang lebih pendek

Waktu kerja adalah satu tempoh masa di mana seorang pekerja diwajibkan untuk melaksanakan tugas buruhnya dan disediakan oleh undang-undang negara kita. Terdapat beberapa jenis jam kerja peraturan, bergantung pada tempohnya:

 1. Normal – menganggap 40 jam bekerja seminggu, tidak kira sama ada anda bekerja 5 atau 6 hari seminggu.
 2. Pendek – menyiratkan robot kurang dari 40 jam seminggu, tetapi dengan tahap pembayaran, baik untuk waktu kerja biasa.
 3. Tidak lengkap – bekerja kurang dari 40 jam seminggu dengan jam yang sesuai yang dilakukan oleh pembayaran.

Siapa yang mempunyai hari kerja yang pendek?

Artikel undang-undang buruh menyediakan kemungkinan untuk bekerja untuk waktu kerja yang lebih pendek untuk kategori pekerja berikut:

 • pekerja perusahaan dengan keadaan kerja yang berbahaya. Peluang seperti ini juga diberikan kepada pekerja bantu, dan kepada pekerja yang mempunyai gabungan profesi;
 • pekerja di bawah umur enam belas tahun – tidak lebih daripada 24 jam seminggu;
 • pekerja berumur enam belas hingga lapan belas tahun – tidak lebih daripada 35 jam seminggu;
 • pekerja dengan kumpulan kecacatan l atau ll.

Mana-mana perusahaan mempunyai hak untuk mewujudkan masa kerja yang dikurangkan, bergantung pada masa yang sama pada dana sendiri. Sekiranya inisiatif untuk menubuhkan hari kerja pendek datang dari pentadbiran, maka wajib untuk memberi amaran kepada semua pekerjanya tidak lebih dari 2 bulan sebelum inovasi.

Hari kerja pendek di syarikat pada hari Jumaat atau hari sebelum cuti boleh dimasukkan melalui pengagihan semula jam kerja sepanjang minggu. Sebagai contoh, jika hari kerja standard anda berlangsung 8 jam, kemudian dengan pengedaran semula, anda boleh mendapatkan waktu kerja tujuh jam sehari pada hari Jumaat.

Juga, undang-undang buruh menyediakan kemungkinan untuk memindahkan kerja sambilan, apabila pekerja ditugaskan seminggu kerja separuh masa atau sambilan. Bekerja secara paruh waktu tidak menanggung sebarang batasan pada tempoh cuti berbayar atau tempoh perkhidmatan.

Membuat pemindahan pada hari yang dikurangkan

Untuk meminta pihak pengurusan memindahkan anda ke hari kerja yang lebih pendek, sangat penting untuk mendekati pendaftaran permohonan itu.

 • Tidak lewat daripada 2 bulan, memaklumkan kepada pihak pengurusan mengenai peralihan yang akan datang untuk waktu kerja yang lebih pendek;
 • lakukan ini secara bertulis dengan pemberitahuan;
 • dalam pemberitahuan itu, nyatakan alasan untuk memindahkan anda ke hari perniagaan yang singkat;
 • Notis itu mesti ditandatangani oleh anda dan pihak pengurusan, yang akan menandakan persetujuan kedua-dua pihak.

Hak untuk hari kerja yang lebih pendek untuk wanita

Seorang wanita mempunyai hak untuk menuntut dari majikannya untuk menubuhkan hari kerja yang dikurangkan untuknya. hari yang lebih pendek untuk wanitaSebaliknya, majikan di bawah undang-undang buruh wajib memindahkan pekerja wanita ke hari kerja yang dikurangkan untuk alasan-alasan berikut:

 • jika seorang wanita hamil;
 • sekiranya dia mempunyai kanak-kanak di bawah umur 14 tahun;
 • jika seorang wanita mengambil berat tentang salah satu ahli keluarga dan ini disahkan oleh sijil perubatan;
 • apabila memohon kerja sambilan.

Sekiranya seorang wanita tidak tergolong dalam mana-mana kategori ini, majikan tidak dikehendaki memberi izin untuk pemindahannya pada hari kerja yang lebih pendek.

Sekiranya majikan enggan menjalankan mana-mana kategori pekerja di atas untuk hari kerja yang lebih pendek, maka tanggungjawab pentadbiran dikenakan ke atasnya dan denda, jumlah yang ditentukan oleh undang-undang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =