Posted on

Memperakukan perkahwinan gereja

Nampaknya banyak perkahwinan itu adalah kesimpulan dari persekutuan antara dua hati penyayang selama-lamanya, kerana mereka bergabung dengan Tuhan. Tetapi dalam praktiknya, tidak semuanya berseri-seri, pasangan yang berkahwin di gereja itu berpecah, dan kemudian timbul persoalan tentang perebutan perkahwinan gereja, bagaimana melewati upacara ini?

Pembubaran perkahwinan gereja

Adalah logik untuk mengandaikan bahawa jika terdapat majlis perkahwinan, maka pengurangan perkahwinan gereja juga mesti semestinya. Tetapi ini untuk kita, kanak-kanak pragmatik abad XXI, andaian ini adalah logik, tetapi bukan untuk gereja – upacara pembongkaran tidak wujud. Hakikatnya adalah bahawa gereja tidak mengalu-alukan perceraian sama sekali, dan oleh itu tidak ada sebarang ritus untuk memecahkan ikatan suci: keluarga itu bukan mainan kepada anda, gemar, dan, seperti bosan, melemparkannya. Tetapi Gereja Ortodoks masih memperlakukan jiwa-jiwa berdosa para peminat dengan pemahaman dan membolehkan pernikahan semula, walaupun tidak menyetujui pembuangan antara suami. Satu-satunya kes perkahwinan semula, yang kurang disalahkan oleh gereja, adalah keadaan ketika bekas suami meninggal dunia. Dalam kes ini, masuk ke perkahwinan baru dibenarkan oleh canon gereja.

Pasangan yang ingin berkahwin semula, perlu mengemukakan petisyen untuk pembubaran (bukan pengurangan) perkahwinan gereja. Petisyen ini dikemukakan kepada Pentadbiran Keuskupan serantau, setelah perakuan perkahwinan baru berada di tangan anda. Anda juga perlu pasport dan sijil penamatan perkahwinan terdahulu, yang dibuat di bawah undang-undang sekular. Hanya satu daripada bekas suami isteri boleh memohon perkahwinan semula, kehadiran kedua-duanya tidak wajib. Benarkan perkahwinan semula imam di gereja tidak dibenarkan. Sebaik sahaja kebenaran untuk perkahwinan semula anda akan diterima, anda boleh memohon kepada mana-mana kuil untuk sakramen perkahwinan. Benar, prosedur perkahwinan semula jadi agak berbeza. Oleh itu, jika kedua-dua pasangan telah berkahwin untuk kali kedua, maka perkahwinan itu dilakukan oleh “pangkat kedua”, iaitu, mahkota tidak ditugaskan, tetapi jika salah seorang pasangan masa depan tidak berkahwin sebelum ini, upacara itu diadakan secara penuh.

Tetapi tidak cukup untuk mengetahui bagaimana untuk menamatkan perkahwinan gereja, anda perlu tahu bahawa ini tidak akan berlaku dalam mana-mana. Perundangan Gereja mempunyai senarai alasan untuk pembubaran perkahwinan, dan ketika Anda memahami graf “tidak memenuhi karakter” tidak ada. Jadi apakah sebab untuk membubarkan perkahwinan gereja?

Sebab-sebab pembubaran perkahwinan gereja

Jemaat menganggapnya mungkin untuk membubarkan perkahwinan jika ia berlaku atas sebab-sebab berikut:

 • perzinahan: pengkhianatan atau perkahwinan salah seorang pasangan;
 • ketidakupayaan untuk hamil kanak-kanak;
 • jatuh dari iman Ortodoks: pengucilan dari Ortodoks, penerimaan agama lain;
 • ketiadaan lama tanpa berita dari pasangan yang hilang atau pengabaian yang berniat jahat;
 • kecaman terhadap hukuman;
 • komisyen pengguguran tanpa persetujuan suaminya;
 • perkahwinan haram: secara paksa, tanpa melaporkan penyakit yang serius atau gangguan mental, jika saudara atau saudara mara telah berkahwin jika ada suami yang sah;
 • pencerobohan ke atas kehidupan atau kesihatan kanak-kanak atau pasangan; pembubaran perkahwinan gereja
 • menyaksikan ketagihan alkohol atau ketagihan dadah;
 • AIDS, kusta, sifilis;
 • penyakit mental yang disaksikan;
 • snohachy dan pandering.

Kebenaran untuk berkahwin semula diterima oleh orang yang tidak bersalah atas perpecahan keluarga. Tetapi orang yang jiwanya bertanggungjawab untuk memecahkan hubungan, akan dapat mendapatkan izin untuk berkahwin semula hanya selepas bertobat dan melaksanakan hukuman. Sebanyak 3 boleh berkahwin, dan dalam hal majlis perkahwinan untuk kali ketiga, hukuman akan dapat dirasakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 12 = 14