Posted on

pemeliharaan alstroemeria

Pasti, ramai di antara kita, ketika memilih sejambak, memberi perhatian kepada bunga-bunga kecil yang berwarna lembut yang menyerupai teratai dalam rupa, tetapi ukurannya lebih rendah. Nama ini bunga alstroemeria comel. Alstromeria merujuk kepada tumbuh-tumbuhan saka herba yang datang kepada kami dari kawasan tropika Amerika Selatan. Tetapi, walaupun terdapat asal-usul eksotik ini, sangat mungkin untuk membesar di lintang kami. Mengenai kehalusan teknologi alstroemeria tumbuh di taman dan akan dibincangkan dalam artikel ini.

Alstroemeria – penanaman dan penjagaan

Memandangkan alstroemeria adalah tumbuhan tropika, ia perlu mewujudkan keadaan tertentu untuk pertumbuhan yang berjaya dan berbunga.

  1. Alstroemium tumbuhan di kawasan yang terang dan kering, meninggalkan antara selang tumbuhan 30 cm dan mendalamkannya ke dalam tanah dengan 20-25 cm.
  2. Alstromeria sangat menuntut mengenai suhu alam sekitar. Dalam tempoh tunas dan berbunga, suhu keselesaan untuk itu adalah kira-kira + 16 ° C. Apabila tanah dipanaskan pada nilai di atas + 22 ° C, alstroemeria berhenti berbunga, meletakkan semua daya ke dalam pembentukan ubi kuat.
  3. Penyiraman kecantikan berubah-ubah ini adalah perlu dengan berhati-hati, kerana limpahan kerana ia adalah sangat berbahaya dan boleh menyebabkan kematian kilang di musim panas akibat ia boleh mula reput akar, dan pada musim luruh Alstroemeria boleh vymerznut.
  4. Penjagaan bulanan untuk alstroemeria mesti termasuk 3-4 makan dengan baja mineral penuh dengan kandungan kalium yang tinggi. Sebaik sahaja tunas mula dibentangkan di alstroemeria, perlu sepenuhnya mengecualikan juzuk nitrogen dari komposisi nutrisi.
  5. Untuk musim sejuk, alstroemeria memerlukan perlindungan khas. Dalam kes ini, tumbuh-tumbuhan muda mesti digali untuk musim sejuk dan, bersama-sama dengan benjolan tanah, disimpan sehingga musim bunga di tempat kering yang sejuk. Semen alstromeria yang lebih tua boleh dibiarkan hibernate di tempat terbuka, dengan hati-hati menutupi mereka dengan tar, cawangan kering dan daun.

Alstrometri – jenis

Terdapat banyak jenis dan kacukan bunga indah ini. Tetapi paling kerap terdapat perkara berikut:

  • Alstroemeria golden – mempunyai bunga warna kuning oranye dan mencapai ketinggian 95 cm;
  • Alstroemeria Peru – sejuk tahan, sangat baik untuk berkembang di luar;
  • alstroemeria Lili Brazil – pelbagai tinggi, mencapai ketinggian 1.5-2 meter;
  • alstroemeria berbunga darah – pelbagai yang dibezakan oleh perbungaan yang mengagumkan (kira-kira 15 bunga) dan rizom berdaun;
  • alstroemeria parrot lily – pelbagai berkembang pesat, yang mempunyai keupayaan untuk berkembang pesat.

Alstroemeria – tumbuh dari benih

Terdapat dua cara untuk membesar alstroemerias: dari benih dan membahagikan rizom. Apabila tumbuh alstroemeria dari biji berbunga, seseorang tidak boleh mengharapkan lebih awal daripada tiga tahun. Anda boleh menanam benih baik secara langsung di tanah terbuka, dan menanam benih dari mereka. Pada anak benih, benih disemai pada akhir bulan Februari-awal Mac, meletakkannya dalam periuk kecil dan menutupnya dengan bungkus plastik. Dalam sebulan, periuk dengan anak benih diabaikan pada suhu + 5 ° C Dan di benih tanah terbuka ditransplantasikan pada akhir bulan Mei, ketika akhirnya bahaya frosts malam akan akhirnya hilang. Untuk menanam benih, lebih baik untuk memilih yang hangat, tetapi bukan hari yang panas, dan masa apabila cahaya matahari langsung tidak akan sampai ke laman web ini. Sebaik sahaja selepas pendaratan, tapak dengan alstroemeria mesti disiram dengan teliti sehingga tanah dapat mengekalkan kelembapan selama mungkin.

Tumbuh alstroemeria dan pot di rumah.

alstroemeria rearing1 alstroemeria rearing2 alstroemeria rearing3
alstroemeria rearing4 alstroemeria rearing5 alstroemeria rearing6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =