Posted on

Reykjavik

Ibu kota Iceland Reykjavik memiliki lebih dari 200 ribu orang dan merupakan kota terbesar di negara ini. Nama penyelesaian bercakap untuk dirinya sendiri, kerana ia bermaksud "teluk merokok". Ini adalah tempat untuk memanggilnya kerana terdapat kelab-kelab yang semakin meningkat dari pasangan, yang mengalir dari sumber air panas.

Jika anda membuat keputusan untuk melawat Reykjavik, bandar ini akan terkejut dengan beberapa tempat pelancongan tradisional di tarikan-tarikan Eropah, serta keadaan istimewa - ia menyediakan segala-galanya untuk kehidupan yang selesa di iklim utara yang sukar. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan, tidak ada frosts sengit di sini. Hanya pada hari-hari musim sejuk yang jarang berlaku, suhu udara jatuh di bawah -10 darjah.

Reykjavik - pada musim panas Reykjavik - pada musim sejuk

Apa yang boleh dilihat di Reykjavik?

Penduduk Reykjavik adalah sekitar 200 ribu orang - ini adalah satu-satunya kota besar di negara pulau itu. Di ibukota negara ada segala-galanya, satu cara atau yang lain, sepatutnya berada di kota dengan status sedemikian.

Dengan cara ini, mungkin salah satu butiran yang luar biasa, tetapi dengan sempurna mencirikan sikap orang Iceland terhadap alam semula jadi dan keselesaan mereka sendiri boleh dipertimbangkan ... trotoar! Lagipun, mereka tidak pernah diliputi oleh salji dan ais, yang disebabkan oleh paip yang dibawahnya dengan air panas yang dibekalkan dari mata air terma.

Juga, air ini digunakan untuk memanas rumah, dan di bandar tidak berfungsi dandang dan tumbuhan, yang menjamin udara bersih dan pemeliharaan keseimbangan semula jadi.

Jika anda melawat Reykjavik, pemandangan kota ini bukanlah yang mengejutkan anda, tetapi masih akan menyenangkan dengan kepelbagaian mereka. Oleh itu, di antara beberapa tempat menarik, bangunan dan monumen yang dinyatakan secara khusus layak:

 • sebuah arca keluli yang tidak biasa Sun Voyager (diterjemahkan - Solar Wanderer), yang dicipta oleh pencipta tempatan Arnason, yang, dengan cara itu, tidak melihat saat penubuhannya - dia meninggal dunia dua tahun sebelum momen ini yang sesungguhnya;
 • Sun Voyager

 • gereja Hatlgrimskirkja - di sini para penyokong Lutheranisme berkumpul (dengan cara, agama yang paling meluas di Iceland). Menara gereja naik ke langit pada 73 meter, dan dindingnya dibuat seakan-akan sisa batu vulkanik;
 • Hatlgrimskirkja

 • Muzium Perlan dengan dek kubah dan dek pemerhatian yang menghadap ke lautan. Tetapi Perlan adalah sejenis bilik dandang, dari mana air dibekalkan dari mata air panas untuk memanaskan bandar;
 • Muzium Perlan

 • Gunung Esja - antara penduduk setempat, dianggap sebagai penjaga kota, di atas diletakkan beberapa laluan pejalan kaki yang disukai bukan hanya oleh wisatawan, tetapi juga oleh orang-orang Reykjavik;
 • Gunung Esja

 • "Bayangkan dunia" - tugu yang dicipta oleh Yoko Ono dan mewakili identifikasi keinginan untuk damai;
 • Bayangkan dunia

 • Rumah Hövdi adalah sebuah bangunan yang misteri bahawa konsul Perancis didirikan di sini tanpa menunggu kebenaran pihak berkuasa bandar dan diselubungi rahsia. By the way, di sana bahawa Perjanjian yang terkenal mengenai Pemberhentian Perang Dingin antara Amerika Syarikat dan USSR telah ditandatangani;
 • House of Hövdi

 • Dewan konsert "Harpa" didirikan pada tahun 2013, tetapi sudah diketahui jauh melampaui Iceland, kerana ia kelihatan seperti kapal angkasa dengan penampilannya;
 • Dewan Konsert

 • Katedral Katolik Landakotskirkja, menarik warnanya;
 • dewan bandar Reykjavik - terletak di tengah-tengah bandaraya dan menyebabkan penilaian yang tidak jelas dari penduduk tempatan, yang lebih menarik perhatian pelancong;
 • Muzium Cerita Rakyat Arbaeyarsafn - di sini, seluruh cerita rakyat, tradisi, barang-barang antik dan banyak lagi di Iceland, yang akan membolehkan anda memahami dengan lebih baik tentang negara misterius tetapi begitu menarik ini.
Landakotskirkja Dewan Bandaraya Reykjavik

Ini hanyalah tarikan utama di bandar Reykjavik. Ia bernilai pergi ke sini sekurang-kurangnya untuk menikmati suasana luar biasa penyelesaian ini!

Ciri-ciri hiburan

Tidak mungkin masih ada orang yang, mendengar nama Reykjavik, tertanya-tanya, mana ibukota negara ini adalah bandar ini. Lagipun, dia telah diketahui sejak sekian lama di kalangan peminat perjalanan luar biasa.

Khususnya, terdapat banyak pilihan yang berbeza untuk rekreasi, di antaranya semua orang yang ingin mencari hiburan mengikut keinginan mereka:

 • perjalanan basikal di sekitar bandar dan kawasan sekitarnya;
 • Menaiki skuter di sekitar bandar, kawasan sekitarnya - skuter disewa wajib disediakan dengan peta dengan pemandangan yang ditandai dan laluan berturap;
 • melawat bar dan kelab (pada hari Jumaat, penduduk setempat menyusun semacam serbuan ke atas semua institusi yang sama di bandar, bekerja sehingga pukul 7 pagi);
 • perjalanan pada jip kuat di luar bandar;
 • mendaki gunung dan glasier;
 • memancing, di mana ia akan mungkin untuk menangkap ikan trout, salmon;
 • lawatan di kayaks, dan lain-lain

Sememangnya, beberapa hiburan ini dianjurkan di luar bandar, tetapi anda perlu menempah kenaikan, skuter, jip langsung di bandar Reykjavik, di mana ini, iaitu pendaftaran perkhidmatan sedemikian, diadakan di pusat-pusat pelancongan khusus.

Iklimnya

Di bandar Reykjavik, iklimnya adalah marin subarctic, dan oleh itu musim sejuk tidak begitu parah kerana ia kelihatannya - ia mengalir perlahan, suhu udara jarang jatuh di bawah 10 darjah di bawah sifar. Ini disebabkan oleh arus hangat di Teluk Gulf.

Musim panas tidak akan menyenangkan dengan suhu tinggi - suhu purata adalah dari +11 hingga +16 darjah. Tetapi pada umumnya, cuaca berubah. Di bandar selama setahun, purata kira-kira 800 milimeter hujan turun.

Pada umumnya, iklim di sini jauh lebih menyenangkan daripada di kawasan lain di pulau ini, serta bahagian lain di planet ini, terletak di Reykjavik pada satu latitud - 64 darjah.

Ribut di Reykjavik

Di mana untuk tinggal?

Hotel-hotel di Reykjavik agak pelbagai, kerana arah ini telah berkembang sangat aktif dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Datang ke sini, anda boleh bergantung pada tahap tinggi perkhidmatan yang memenuhi semua standard.

Selalunya pelancong memilih hotel di 3 atau 4 bintang, serta asrama kecil dan rumah asrama - bergantung pada anggaran mereka. Tahap hotel tidak bergantung kepada lokasi mereka - dan di tengah-tengah Reykjavik, dan di pinggiran tempat yang cukup baik. Walau bagaimanapun, yang memberi saiz bandar tidak begitu mengejutkan. Kebanyakan hotel menyediakan pelancong mereka dengan pemindahan dari lapangan terbang dan belakang.

Bagaimanapun, kos sara hidup di hotel, dan di asrama juga agak tinggi, jika anda bandingkan walaupun dengan banyak pusat pelancongan Eropah. Jadi mengapa membayar lebih untuk sebuah bilik hotel, jika anda mendapat set perkhidmatan yang hampir sama di asrama?

Pengangkutan di Reykjavik

Anda sudah tahu apa yang harus dilihat di Reykjavik, dan oleh itu sudah tiba masanya untuk mengetahui bagaimana lalu lintas pengangkutan awam di ibukota Iceland diselaraskan.

Untuk memulakan, terdapat jalan-jalan yang indah di sini, dan infrastruktur pengangkutan itu sendiri dibangunkan dengan baik, walaupun terdapat beberapa keunikan.

Tambang biasanya tersedia, tetapi pemandu tidak memberi perubahan, jadi anda perlu menyediakan wang kecil terlebih dahulu.

Perkhidmatan teksi adalah sangat mahal, dan kelajuan penghantaran kereta meninggalkan banyak yang diinginkan. By the way, pada waktu malam kos perjalanan bertambah beberapa kali.

Untuk perjalanan biasa anda boleh menyewa kereta, bagaimanapun, perkhidmatan sedemikian akan menelan kos yang banyak. Lagipun, anda perlu membayar bukan sahaja untuk sewa itu sendiri, tetapi juga untuk membayar insuransnya.

Lapangan Terbang Reykjavik

Lapangan Terbang Reykjavik, yang menerima penerbangan antarabangsa, terletak hampir 40 kilometer dari bandar. Tidak ada masalah untuk mendapatkan dari lapangan terbang atau ke lapangan terbang tidak akan - bas ulang-alik sentiasa berada di jalan raya selama tidak lebih dari 40 minit.

Juga dari lapangan terbang terdapat perkhidmatan bas biasa ke kawasan lain di negara ini.

Lapangan Terbang Reykjavik

Bagaimana untuk sampai ke Reykjavik?

Sememangnya, dengan pesawat - ini adalah pilihan terbaik untuk perjalanan. Walau bagaimanapun, tidak ada penerbangan terus dari Moscow. Anda perlu terbang dengan pemindahan - masa perjalanan akan mengambil masa antara 6 hingga 21 jam, bergantung kepada jumlah pemindahan, spesifikasi sambungan penerbangan dan laluan yang dipilih.

Tetapi mereka yang pergi ke Iceland dari Denmark atau Norway, sebagai pengangkutan boleh memilih feri.

Jika anda ingin mengembara dengan pengangkutan persendirian, anda perlu menguasai jalan raya Eropah Utara, dan sekali lagi untuk memuatkan feri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

98 − 88 =